Българите в чужбина няма да плащат здравни вноски

OFFNews 22 декември 2011 в 17:55 1344 0

Сънародниците ни, живеещи в чужбина, няма да плащат здравни вноски в България, обяви Националната агенция по приходите. Това става възможно с направена промяна в Закона за здравното осигуряване.

Така вече няма да се изисква плащане на вноски за минали периоди, през които хората са живели извън България. Досега това беше възможно само за бъдещи периоди. За целта хората трябваше да уведомят НАП.
Промяната касае близо 800 000 българи, живеещи в чужбина.
Хората, напуснали България преди 31 декември 2011 година, ще могат да подадат декларация и заявление по образец до 31 декември 2012 г. в териториалната дирекция на НАП по постоянния адрес в България. Най-лесният и бърз начин това да стане е документите да бъдат изпратени по пощата.
Промяната влиза в сила от 1 януари 2012 година. Декларации ще се приемат и преди това - в работните дни между Рождество и Нова година, но ще бъдат обработени догодина. Указания и изискваните документи предстои да бъдат публикувани на сайта на НАП до дни, увериха от приходната агенция.
Информация се дава и на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна, както и чрез въпроси, изпратени на електронната поща на адрес: [email protected]
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews