България затваря границите си за граждани на Великобритания, Кипър, Испания от днес

Децата до 12 г. от зелена и оранжева COVID зона вече ще влизат в страната ни без сертификати и тестове

OFFNews 19 юли 2021 в 08:20 5906 0

Снимка Pixabay

От днес България няма да допуска до територията си граждани на Кипър, Великобритания, Северна Ирландия, Испания, Фиджи и Кувейт. Причината е, че те са в „червена зона“, което означава висок брой заразени с COVID-19. На фона на българската забрана, наложена чрез заповед на здравния министър от края на миналата седмица, днес Англия сваля почти всички ограничения, наложени заради пандемията.

Забраната е валидна и за туристите от тези страни. Изключение се прави за българските граждани, пристигащи от там, както и за упражняващи професии като лекарската, а също - при специално разрешение от МЗ.

Гражданите от Русия и Португалия ще влизат у нас с отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането. Останалите ще подлежат на 10-дневна карантина или трябва да изпратят негативен резултат от PCR тест по имейл в срок до 24 часа след пристигането си.

От днес деца до 12 г., пристигащи от зелена и от оранжева зона, се допускат на територията на България, без да представят документи за ваксинация или преболедуване на коронавируса.

Отпадна 10-дневната карантина при влизане от България в Англия и Шотландия. Ваксинираните срещу Covid-19 обаче не са освободени от тест преди пътуването си, уточниха от външното ни министерство.

48 часа преди заминаване българските граждани трябва да попълнят формуляр за локализация на пътници до 3 дни преди да заминат, да направят PCR тест и да платят за втори тест, който трябва да направят на първия или на втория ден от пристигането си. Ако тестът се окаже положителен, те ще подлежат на 10-дневна карантина.

Критерии за различните зони

Зелена: 14-дневна заболеваемост под 75 на 100 000 души население и седмична положителност на лабораторните изследвания над или равна на 4%; или при 14-дневна заболеваемост между 75 и 200 на 100 000 души население и седмична положителност на проведените лабораторни изследвания под 4%.

Оранжева: 14-дневна заболеваемост между 75 и 200 на 100 000 души население и седмична положителност на лабораторни изследвания над или равна на 4%; или ако 14-дневната заболеваемост е между 200 и 500 на 100 000 души население.

Червена: 14-дневна заболеваемост по-висока или равна на 500 на 100 000 души население; при липса на достатъчно информация, на периодично актуализиране на информацията или на достоверен източник на информация за съответната държава, или ако нивото на изследване е под 300 проби/100 000 души население; ако в съответната държава се разпространява вариант на SARS-CoV-2, будещ „безпокойство“, вземайки под внимание обемите на секвениране и равнището им на предаване.

Всички държави, извън Европейския съюз и Европейското икономическо пространство и Конфедерация Швейцария, които не попадат в червена зона се считат за държави от оранжева зона.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II