България вече издава европейски COVID сертификати

OFFNews 01 юни 2021 в 15:43 3700 0

От днес у нас се издават европейски COVID сертификати. Страната ни получи официалното потвърждение от ЕК, че  е успешно свързана с Централната система на DGC (Дигитален зелен сертификат), потвърдиха за OFFNews от "Информационно обслужване".

България е една от 13-те държави-членки, които стартират със зелените сертификати от 01.06.2021.

Държавите, които към настоящия момент са включени в интеграцията за зелен сертификат на ниво Европа, са Белгия, България, Чехия, Германия, Дания, Гърция, Хърватия, Исландия, Италия, Литва, Полша и Португалия.

Издаването на документа стана възможно с пускането в действие на техническата система на равнище ЕС, която позволява да се извършва сигурна проверка на сертификатите, като се съблюдава строго защитата на личните данни.

Сертификатът на ЕС беше предложен от Комисията с оглед на възобновяването на безопасните пътувания през лятото. Той е безплатен, сигурен и достъпен за всички.

На разположение в цифров вид или на хартия той ще служи като доказателство, че дадено лице е ваксинирано срещу COVID-19, дало е отрицателен резултат при изследване или се е възстановило след преболедуване. След постигнатото между Европейския парламент и Съвета политическо споразумение от 20 май относно регламента, уреждащ сертификатите, от днес работа започва технологичният гръбнак на европейската система.

Създаден само за 2 месеца, порталът на ЕС дава възможност за проверка на елементите за сигурност, съдържащи се в QR кодовете на всички сертификати. Така гражданите и държавните органи могат да бъдат сигурни в истинността на сертификатите. По време на проверката не се обменят или запазват лични данни. Със старта на портала завършва подготвителната работа на равнище ЕС.

От 10 май насам 22 държави вече са тествали успешно портала. Въпреки че регламентът ще се прилага от 1 юли, всички държави членки, които вече са приключили с техническите тестове и са готови да издават и проверяват сертификати, могат да започнат да използват системата на доброволна основа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови