България се включва в предварителното споразумение на ЕК за осма COVID ваксина

Янка Петкова 30 юни 2021 в 14:59 1364 0

България ще участва в Предварително споразумение за покупка (АРА) за разработването, производството, закупуването и доставката на ваксина срещу COVID-19 за държавите-членки на ЕС, което ще се сключи между Европейската комисия и производителя на лекарства - Valneva Austria GmbH, стана ясно след заседанието на МС днес.

Valneva е европейско биотехнологично дружество, което разработва инактивирана ваксина срещу вируса. Това е традиционна технология за ваксиниране, използвана в продължение на 60—70 години, с установени методи и висока степен на безопасност. По-голямата част от противогрипните ваксини и много детски ваксини използват тази технология. Понастоящем това е единствената потенциална инактивирана ваксина в клиничните изпитания срещу COVID-19 в Европа.

Прието бе и Постановление за извършване на промени на утвърдените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. максимални размери на ангажименти за разходи, които могат да бъдат поети през 2021 г. по бюджета на Министерството на здравеопазването.

Заявеното от страната участие във всички споразумения за доставка на ваксини гарантира на българските граждани достъп до цялото портфолио от ваксини, договорено от Европейската комисия и производителите на лекарствени продукти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!