България с 32% спад на заболелите от COVID, само Естония е по-добре от нас в ЕС

OFFNews 18 август 2020 в 11:09 3684 0

Вече има тенденция за по-ниска заболяемост от COVID-19 в България, а и на Балканите, коментира главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред bTV.

"Следя, за да разберем това случайно явление ли е. Ако бяха един, два, три дни, може да се приеме, че нещо влияе, но цялата седмица определено има по-ниска заболяемост. Вчера сравнявах данните за ЕС - колегите в Стокхолм правят една много хубава статистика за страните от ЕС и тя показва, че сравнени двете седмици - предишната и по-предишната - ние бележим спад на случаите с 32% и само една страна - Естония - е с по-голям спад от нас, което е чудесно".

Според Кунчев Балканите вече са изживели своя подем. "Ние три, четири седмици поддържахме около 1500, 1600 случая. Сега вече започна постепенен спад, а вълната преля в Европа, по-скоро в южните части, но и Великобритания, Южна Германия, Франция доста висок ръст. Имаме ръстове от порядъка на 46% (Норвегия,) 106% (Франция), 181% в Хърватия".

И все пак - предупреди той - обстановката е динамична и няма гаранция, че ситуацията няма да се обърне.

"Не бих казал, че това е в резултат на много добро спазване на мерките - отбеляза Кунчев. - Общото впечатление е, че доста омръзна на обществото да се занимава с COVID, да слуша за COVID, камо ли да спазва някакви мерки. Хората, които се страхуват, го правят. Тези, на които им омръзна - не."

Наблюденията му сочат, че лятото не е оказало никакво влияние върху разпространението на коронавируса.

По-скоро според него влияние оказва начинът, по който се реагира на новите случаи. Той даде пример с Русе и Варна. "След влизането в домовете регистрирахме 50, 60, 70 случая в най-рисковата група, там успяхме да блокираме разпространението, нямаме нови случаи на двете места". 

Доц. Кунчев отклони въпроса за днешните данни за смъртността -14 души са починали за денонощието, с аргумента, че рядко коментира дневни данни. "Всеки загубен живот е загуба, няма смисъл да гледаме бройката", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!