България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19

Прилагането им започва от 27 септември

OFFNews 20 септември 2023 в 18:06 1572 0

ваксини

Снимка Архив

Ваксините вече са тук.

80 640 дози от новата ваксина срещу подвариант XBB 1.5 на Омикрон вече са доставени в България. Прилагането им ще стартира от 27 септември, съобщиха от здравното министерство.

Ваксините са предназначени за лица от 12 г. нагоре и са налични в Регионалните здравни инспекции в страната.

В началото на следващата седмица е планирана и доставка на ваксини за деца между 6 месеца и 11 години в склада на „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД, които също ще се предоставят на РЗИ.

Междувременно министърът на здравеопазването одобри препоръките на Националния експертен съвет по имунизации за ваксинация срещу COVID-19 през предстоящия есеннo-зимен сезон.

Тя се препоръчва за:

· Хора на възраст на и над 60 години;

· Лица с хронични заболявания (напр. диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и др.), независимо от възрастта;

· Имунокомпрометирани лица (напр. лица с HIV, трансплантирани и др.), вкл. имунокомпрометирани деца на и над 6 месеца;

· Бременни жени;

· Медицински персонал;

· Потребители и персонал на социални институции.

Вариантна ваксина срещу COVID-19 може да получи и всяко друго лице, изявило желание да бъде ваксинирано, което не попада в посочените групи, изтъкват още от МЗ.

Ваксината е показана за лица от 6 месечна възраст нагоре, независимо дали са ваксинирани до момента или преболедували. Прилага се в единична доза, като изключение са децата под 5 г., при които, ако не са преболедували или ваксинирани до момента, се имунизират с три дози.

При лицата от посочените по-горе групи Националният експертен съвет препоръчва и прилагането на ваксина срещу сезонен грип. Грипна ваксина може да бъде поставена едновременно с ваксината срещу COVID-19, като двете ваксини се инжектират на различни места. Възможно е ваксините да бъдат поставени и поотделно, при две отделни посещения при лекаря, като в този случай не е необходимо да се спазва определена поредност, както и фиксиран интервал между двете ваксини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!