България отново иска преразглеждане на договора с Pfizer

Ако не се преразгледа или прекрати договорът, предстоящите доставки подлежат на бракуване още при получаването, предупреди Меджидиев по време на видеоконферентна връзка с еврокомисаря Стела Кириакиду

OFFNews 07 декември 2022 в 18:01 1029 0

Асен Меджидиев

Снимка Министерство на здравеопазването

Видеоконферентна връзка между здравния министър Асен Меджидиев и еврокомисаря Стела Кириакиду

България продължава да настоява за предоговаряне на условията по договора, сключен между ЕК и Pfizer, за доставка на ваксини за периода 2022-2023 г. Възможните решения са или прекратяване на въпросния договор, или спешна промяна в посока значително намаляване на количествата, предвидени в договора, като се осигури възможността на държавите членки да поръчват реално необходимите им дози.

Това стана ясно по време на видеоконферентна среща между здравния министър Асен Меджидиев и еврокомисаря по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду.

Министърът подчерта нуждата от ефективно решение на ситуацията с ваксините срещу COVID-19 и сключените от Европейската комисия договори и изтъкна, че следва да се обмисли възможността за обратно изкупуване на ваксините от страна на Европейската комисия.

Той припомни, че страната ни е изпратила до Европейската комисия писмо по този повод. Има и общо писмо от България, Хърватия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Меджидиев предупреди, че ако не се промени или прекрати договорът, сключен между ЕК и Pfizer, или не се гарантира намаляване на количествата с опция за поръчване на реално необходими количества, то предстоящите доставки подлежат на бракуване още от момента на получаване, а това е сериозен бюджетен и репутационен риск не само за България, но и за ЕК, и то в условията на сериозна финансова криза.

По време на разговора между д-р Асен Меджидиев и Стела Кириакиду здравният министър на България подчерта, че това е пореден опит за даване на ясен сигнал към ЕК за необходимостта от намеса.

В петък, 9 декември, министърът на здравеопазването д-р Асен Межидиев ще участва в редовно заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси (част „Здравеопазване“) /EPSCO/, в Брюксел.

В рамките на заседанието министрите на здравеопазването на държавите членки ще проведат дебат именно по темата за ваксините за COVID-19 и по-специално относно мерките, които Европейската комисия следва да предприеме от името на държавите членки във връзка със съществуващите споразумения за закупуване на ваксини (АРА).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки