България няма да затваря училища на национално ниво заради петата COVID вълна

3,6% от учителите и 2,58% от учениците са под карантина, разликата между региони достига 8 пъти

OFFNews 18 януари 2022 в 14:01 1574 0

Снимка БТА, архив

"Няма никаква причина на национално ниво да затваряме, каквото и да е било в момента и да повтаряме грешките от миналата година, при които училища без нито един заразен учител и ученик да бъдат затваряни, защото на други места има проблеми." Това заяви министърът на образованието акад. Николай Денков пред журналисти днес.

Страната ни навлиза в петата вълна на коронавирусната пандемия, при която доминира Омикрон, а този вариант засяга по-често децата и младите хора. Днес новорегистрираните случаи на положителни за COVID-19 са близо 10 000 души.

"Няма някакви изключително високи стойности средно за страната", отбеляза министърът. По данни от тази сутрин 3,6% от учителите, 2,3% от непедагогическия персонал и 2,58% от учениците са карантинирани.

Има изключително разнообразие в различните региони - отбеляза Денков и даде пример за разлики в карантинираните между 5 и 8 пъти. "Затова още през миналото лято и през есента заявихме, че за нас е ключов локалният подход, при който се отчита каква е ситуацията в конкретното училище и в конкретното населено място", подчерта образователният министър.

Оценката му за механизма за карантиниране на паралелки и училища е, че той работи "изключително добре". "Всеки ден се получават заявки, в същия ден издавам заповед и на другия ден съответната паралелка или училище е в карантина", обясни министърът на образованието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews