България е поръчала по-малко ваксини, защото...

Ако бяхме поръчали пълната квота, щяхте да ме питате за безстопанственост, обяснява министър Ангелов

OFFNews 18 март 2021 в 11:41 7097 1

Ако ваксините бяха започнали да идват, както сме ги договорили, щяхме да ваксинираме по 600 000 души приблизително всеки месец. Затова в писмото до Европейската комисия премиерът настоя да се спазват договорките, каза по време брифинга на здравните власти министър Костадин Ангелов.

Той обясни и защо страната не се е възползвала от пълната си квота за всеки вид ваксина:

"Ако бяхме поръчали пълната квота, трябваше да платим 600 млн. лв. Изхождайки от желанието на хората да бъдат ваксинирани, при 7 млн. население, включително и децата, поръчахме толкова, че да бъдат достатъчни за всички желаещи. Ако бяхме поръчали цялото количество по квота, щеше да има въпроси това безстопанственост ли е, с тези пари, които сме дали, не можехме ли да купим хеликоптери, да оборудваме или построим болници. Въпросът е друг – защо фирмите производители не си изпълняват ангажиментите", каза здравният министър.

Според него "историята не започва и не завършва с Пфайзер/ Бионтех".

"Започва от месец август със сключения от Европейската комисия договор с "Астра Зенека". Първата доставка от тази ваксина трябваше да бъде в края на декември миналата година. Количествата от тази ваксина бяха 4,5 млн. дози. В разговор с общопрактикуващите лекари, те заявиха, че предпочитат да ваксинират с тази ваксина, защото логистиката ѝ е по-лесна", добави Ангелов.

И още от обясненията му:

"Оказа се обаче, че "Астра Зенека" намалява доставките с 40% от заявените. Тогава България компенсира с втора векторна ваксина и поръча 2 млн. дози от  ваксината на Янсен, която отначало беше обявена като двудозова, после се стигна до еднодозова.  Когато разбрахме, че Пфайзер/Бионтех намаляват дозите, решихме да поръчаме допълнителни 460 000 дози от ваксината на Модерна. Договорът със Санофи е на Европейската комисия, но тази ваксина ще бъде готова до края на годината. Моля да не се казва част от истината, а да се започне от август до този момент."

Ангелов каза още, че не знае какво се е случило с остатъка от квотата ни за ваксини, тъй като правителството няма "под никаква форма отношения с производителите".

"Има информация за изнасяне на над 30 млн. дози от ЕС към други държави, но не знам дали е така", добави министърът.

Той отново подчерта, че няма никакви медицински доказателства, че ваксината на "Астра Зенека" причинява тромбози и съобщи, че днес следобед ЕМА ще излезе със заключение по сигналите за смъртни случаи след ваксинация с препарата. Най-късно утре се очаква експертизата по случая в Пловдив, съобщи здравният министър.

Той уточни, че в момента на склад има 100 000 дози от ваксината на "Астра Зенека", с РНК ваксини се правят имунизации по фазите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3040

1

Любомир Димитров

18.03 2021 в 13:20

Самият министър, който пледира да не се намесва политиката в здравеопазването непрекъснато смесва двете неща.
А относно премълчаването на истината съвсем не е прав. Защо например е използвана пълната квота за Астра-Зенека и първоначално само ок. 20% от квотата на България за ваксината на Пфайзер ?! Едва след като АЗ обяви, че не може да спази графика за доставки бяха поръчани допълителните количества от Пфайзер, но естествено тези допълн. количества ще дойдат доста по-късно !!!
Има ли тук лобиране за определена фирма или не ?!