България дава 3 пъти повече бюджетни средства за лекарства от средното за ЕС

Ще се превърнем в голяма аптека, но няма да има кой да изписва лекарства. Не всичко е пари, бих казал на колегите от индустрията, коментира д-р Иван Маджаров

OFFNews 04 юли 2023 в 13:23 729 0

Иван Маджаров

Снимка БГНЕС

Иван Маджаров, председател на УС на Българския лекарски съюз

България има най-високия процент на заплащане за лекарствени средства от бюджета на НЗОК в сравнение със страните от ЕС, подчерта по БНР председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров.

"Средният дял от бюджета за здраве в останалите държави е 15 на сто, а в България заплащането за лекарства е почти 45% от всички разходи. Една от задачите, които трябва да си постави един здравен министър, е да поправи този дисбаланс", смята д-р Маджаров, който подчерта, че и лекарствата на свободна продажба са с едни от най-високите цени в Евросъюза.

Председателят на БЛС коментира също, че е важно не само колко средства отделя бюджетът за здраве, а и по-нататъшното изпълнение и разпределение на ресурса.

Ще настояваме да не се увеличават парите за лекарствени средства за следващите години, да се върви в тази посока, а не по течението, защото ще се превърнем в голяма аптека, но няма да има кой да изписва лекарствата и да се грижи за нас. Не всичко е пари бих казал на колегите от индустрията, коментира той.

Той изрази одобрение за обявените от новия здравен министър проф. Христо Хинков приоритети - да спре безконтролното разрастване на здравната мрежа в страната и да се намали доплащането, което правят пациентите.

"Не бива да забравяме и обърнатата пирамида - извънболничната помощ е подценена за сметка на болничната. И не на последмо място - кардовият дефицит, който не ни заплашва, а вече е факт", добави д-р Маджаров.

По думите му, ако от средите на лекарите и медицинските сестри бъдат освободени онези 25 на сто от тях, които са в пенсионна възраст, сметките, които се правят за наличното кадрово състояние на здравната система, няма да излязат верни.

Д-р Маджаров коментира и предложението НЗОК да сключва договори с болниците по Закона за обществените поръчки, което беше оттеглено:

Оказа се, че няма автор на това предложение. Това го няма никъде по света. Никой не призна да е авторът му. То беше оттеглено веднага, не знам кой си прави експерименти. Може би е искал да покрие други факти, ще видим, каза шефът на Лекарския съюз, според когото това е било начин да е отклони вниманието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки