Бъдещият шеф на НЗОК: Касата "плаща за бутикова стока", а получава стандарт "Илиянци"

OFFNews 26 юли 2017 в 17:57 3059 1

Снимка БГНЕС

Здравната каса плаща за бутикова стока, а получава стандарт "Илиянци". Това обяви единственият кандидат за нов управител на НЗОК д-р Камен Плочев по време на изслушването си пред здравната комисия в парламента. 

Заради тази констатация той предлага Касата да участва активно преговорите за цени и услуги и подкрепя идеята  за създаване на специално аналитично звено към НЗОК с рисков мениджър за преценка на разходите.

Според него един от основните проблеми на Касата са алгоритмите, по които са изработени клиничните пътеки, затова те трябва да бъдат променени. 

Плочев даде пример с възрастните хора, които по думите му се лекуват по цяла "магистрала от пътеки", а не по една клинична пътека. 

Сред приоритетите си Плочев постави ефективното разходване на средствата от страна на НЗОК. Според Плочев Касата трябва да прави планови и внезапни проверки във всички болници, с които има договор, а проверките да се извършват заедно с регионалните каси, Агенция "Медицински одит" и НАП. 

Той подчерта, че начинът да се спре "източването на Здравната каса" е въвеждането на електронната здравна карта, в която няма да може да се лъже за обема на извършените медицински дейности. 

По думите му този проблем сега съществува в по-малките населени места, където според документите постоянно се извършвали най-скъпоструващите инвазивни процедури. Ако цените на тези пътеки се намалят, те няма да се извършват вече толкова често, категоричен е кандидатът за шеф на НЗОК. 

Здравната комисия одобри Плочев. Очаква се кандидатурата му да бъде гласувана и в пленарна зала през следващите дни. 

Временен управител на НЗОК в момента е подуправителят Димитър Петров. Той пое поста след оставката на досегашния шеф на институцията Глинка Комитов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

27.07 2017 в 13:14

Поредния мръсник,решаващ проблемите с намаляване на цените и ограничаване на дейността вследствие на което качеството ще се вдигне до неописуеми висоти.....Както винаги от глупак,на по-голям глупак...ха,честито,болни хора,сега ще ви излекуват,с по-малко пари,но затова пък по-качествено
 
X

Подкастът на OFFNews