Австрийци попаднаха в болница след прием на фалшив Оземпик

Пациентите са приети с ниска кръвна захар и припадъци

OFFNews 27 октомври 2023 в 10:19 1725 0

болнична стая

Снимка Pixabay

Фалшиви лекарства срещу диабет заливат Европа

Няколко души в Австрия са били приети в болница, след като са използвали фалшиво лекарство за отслабване „Оземпик“. По принцип медикаментът се изписва на хора с диабет, тъй като регулира нивата на кръвната захар.

Австрийската федерална служба за безопасност на здравеопазването (BASG) съобщи, че те са докладвали за "сериозни странични ефекти", включително ниска кръвна захар и припадъци. Предполага се, че засегнатите са използвали продукт, който съдържа инсулин вместо активното вещество в Оземпик - семаглутид.

Според листовката на оригиналния продукт той помага да се понижи кръвната захар в организма, само когато е
твърде висока и може да помогне за предотвратяване на сърдечно заболяване.

В началото на седмицата от BASG съобщиха, че се разпространява различна от оригиналната версия на продукта и предупредиха пациентите да бъдат внимателни. Оттам напомниха и че единственият законен начин за сдобиване с Оземпик е чрез рецепта.

Службите в Австрия обявиха още, че е възможно запасите от фалшивото лекарство все още да са в обращение, пише Би Би Си. Фалшивите писалки са оцветени в по-тъмносиньо от истинските. BASG призова лекарите и пациентите да проверяват своите запаси.

Препаратът доби популярност от социалните мрежи, където бе описан от редица инфлуенсъри като ефективен за бързо отслабване. Той стимулира производството на инсулин и потиска чувството за глад.

Здравното министерство и полицията в Австрия предупредиха обществеността да не използва инжекциите за отслабване от „съмнителни източници“. Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) наскоро съобщи, че увеличеното търсене на Оземпик е довело до „ситуация на недостиг“ за пациентите с диабет. Недостиг имаше и в българската аптечна мрежа.

Миналата седмица ЕМА и британската Агенция за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA) предупредиха, че в търговци на едро в Обединеното кралство и ЕС са открити фалшиви писалки от доставчици в Австрия и Германия.

"Всички установени писалки са изтеглени от аптечната мрежа, като нито една от тях не е била доставена на пациенти в Обединеното кралство", заявиха от MHRA.

Някои фармацевтични компании явно залагат на тези лекарствени средства, за да разширят пазарните си ниши. Те отделят стотици милиони долари в опит да привлекат нови клиенти, след като вече месеци наред в публичното пространство се шуми около медикамента за лечение на диабет Оземпик и на лекарството за отслабване Уегови (Wegovy). И двете лекарствени средства се произвеждат от датската компания "Ново Нордиск" (Novo Nordisk).

Тези медикаменти имитират действието на естествените хормони в тялото, които контролират нивата на кръвната захар. Стимулират панкреаса да произвежда повече инсулин след хранене, потискат апетита и понижават количеството на хормона глюкагон, който повишава нивата на кръвната захар, посочва изданието dtspharmacybg.com, цитирано от БТА.

През последните три месеца на 2022 г. лекарите в САЩ са издали над 9 милиона рецепти за Оземпик, Уегови, както и за други медикаменти за лечение на диабет и за отслабване. Това представлява увеличение с 300% в сравнение с началото на 2020 г., отбелязва Си Ен Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика