Astra Zeneca ще достави под 50% от договорените с ЕС ваксини за второто тримесечие

OFFNews 23 февруари 2021 в 20:54 2693 1

AstraZeneca ("Астра Зенека") ще достави по-малко от половината от договорените ваксини за Европейския съюз за второто тримесечие на годината. Това съобщи  Ройтерс, като се позовава на анонимен източник от европейските институции, който участва в преговорите с компанията.

Очакваното забавяне идва след голямо редуциране на доставките през първото тримесечие и може да доведе до провал в плановете на Евросъюза да ваксинира 70% от европейските граждани до юли. От компанията са заявили пред европейските институции, че ще доставят по-малко от 90 милиона дози, а договорът с Европейския съюз, който беше оповестен публично, показва, че е платено за 180 милиона дози. Очаква се договорените доставки да бъдат наваксани до края на септември.

Българското правителство разчита основно на препарат на Astra Zeneca, като поръча до края на миналата година- 4,5 милиона дози за 2,25 милиона души. По същото време България беше договорила 1 милион дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. Те ще пристигнат до юни тази година. След сключването на договор от Европейската комисия с компанията за допълнителни 300 милиона дози за Евросъюза, България поръча общо 2,9 милиона дози от препарата на Pfizer Тази година бяха поръчани нови 460 хиляди дози от ваксината на Moderna, от която бяха заявени 500 хиляди дози.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови