Астмата влошава качеството на живот при 90% от пациентите

3 май е Световен ден на астмата

OFFNews 03 май 2022 в 12:55 1006 0

Снимка Pixabay

90% от астматиците имат влошено качество на живот, повече от половината са ползвали поне един ден болнични по повод астматичен пристъп през последната година.

Това показват резултатите от проучване*, проведено в началото на 2022 г., сред 807 пациенти с астма от пет държави- САЩ, Канада, Мексико, Китай, Саудитска Арабия и Великобритания.

Изследването установява системни пропуски в грижите за тях, въпреки че самите те считат, че астмата им е добре контролирана. Участниците са на възраст над 18 години, диагностицирани са с астма от медицински специалист и използват инхалатор за лечение.

Проучването показва, че по-голяма част от пациентите се чувстват подкрепяни от своя лекар и при повече от половината от тях нараства увереността им в контрола на астмата през последната година. 

Повече от една четвърт (27%) от пациентите не са били информирани какъв е допустимият максимален брой инхалации със синия облекчаващ симптомите инхалатор на седмица. Близо половината от анкетираните (45%) посягат към него 3 и повече пъти седмично, което е потенциален сигнал, че астмата им не е добре контролирана. Това ги излага на повишен риск от пристъпи на астмата, които могат да бъдат животозастрашаващи.

Едва 13% от пациентите са наясно с факта, че прекомерната употреба на синия облекчаващ симптомите инхалатор ги излага на висок риск от астматичен пристъп независимо от тежестта на тяхната астма.

Над половината от участниците в проучването са използвали орални кортикостероиди за овладяване на астматичен пристъп. При пациенти с тежка астма честата употреба на орални кортикостероиди е индикатор за неконтролирано заболяване. Въпреки, че всички пациенти са запознати с ползите и рисковете от употребата на орални кортикостероиди, половината от тях вярват, че страничните ефекти при лечение с инхалаторни и орални кортикостероиди са едни и същи.

Данните от проучването се обявяват по повод 3 май – Световния ден на астмата, който тази година се отбелязва под мотото „Да преодолеем пропуските в лечението на астмата“.

Астмата е хронично заболяване, което се характеризира с хронично възпаление на дихателните пътища. Тя е най-честото хронично заболяване при децата. Проявява се в непостоянни във времето и по тежест респираторни симптоми като най-често хрипове, задух, стягане в гърдите и кашлица. Тя засяга около 339 млн. души по света, а в България пациентите с астма са около 400 хил.

По-добрата информираност за астмата като хронично, а не остро заболяване, което налага постоянно лечение и стриктно придържане към препоръките на лекаря и назначената терапия биха подобрили контрола му, смятат специалистите.

Повече информация за астмата можете да прочетете тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови