Аптеките искат по-голяма надценка на лекарствата заради скъпия ток

OFFNews 14 януари 2022 в 10:31 785 0

Снимка Pixabay

Сметките за ток са около три пъти по-високи, а ние продаваме регулирани стоки и не можем да калкулираме тези сметки в цената на продуктите. Единственият начин е да се разреши по-висока надценка за лекарствата. Това каза по БНТ Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Той уточни, че при тях има изисквания за качество на осветлението и определена температура в помещенията.

По думите му има голям риск малките населени места да останат без аптека, тъй като процентът на лекарствата ( регулираните стоки) е много голям - при някои до 80 и повече процента.

"Те не могат да продават козметика, продават малко добавки, които биха могли частично да компенсират високите сметки за ток, а лекарствата са с регулирана надценка", обясни Костов.

Според него намаляването на ДДС върху лекарствата няма да увеличи приходите на аптеките.

"Някой трябва да плати сметката и, за съжаление, това винаги е потребителят. Преди няколко години разрешените надценки бяха намалени и е време да се възстановят", каза той. 

Николай Костов коментира и дефицита на лекарства:

"Списъкът с липсващите лекарства е много по-дълъг, от този, който се съобщава. Дефицитът е от доставчиците, ние зависим от тях. Дефицитът на пулмикорд например е заради увеличеното потребление. Препаратът се използва за COVID болни, а преди се предписваше основно за деца с астма и круп", каза Николай Костов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови