Антивирусните таблетки срещу COVID на ''Пфайзер'' не помагат при млади хора

OFFNews 25 август 2022 в 14:57 1822 0

Paxlovid

Снимка Getty Images

Противовирусният препарат се приема в домашни условия

Лекарството срещу COVID-19 на "Пфайзер" Paxlovid е слабо или почти неефективно при млади хора, макар да намалява опасността от хоспитализация и смърт при високорискови възрастни пациенти, установи мащабно изследване, цитирано от Асошиейтед прес.

Таблетките бяха представени като антивирусно лекарство, което блокира размножаването на коронавируса в организма. Производителите му препоръчваха да се приема в първите дни след заразяване. Paxlovid съдържа две таблетки, чийто прием е предназначен за болни от коронавирус без усложнения. 

Резултатите от израелско проучване сред 109 000 пациенти подновява дискусията за решението на властите в САЩ да се прилага масово лекарството Paxlovid като терапия за COVID-19 заради лесния му прием в домашни условия.

Администрацията на президента Байдън похарчи над 10 милиарда щатски долара за покупката на лекарството и предоставянето му за разпространение в хиляди аптеки в САЩ.

Учените са установили, че Paxlovid намалява хоспитализациите при пациенти на възраст над 65 г. с близо 75 на сто, ако приемът му започне скоро след заразяване. Тези резултати потвърждават по-ранните, довели до разрешението за употреба на препарата в САЩ, както и в други страни.

Но при хора на възраст от 40 г. до 65 г. не се наблюдават ползи от приема, сочи анализът на медицински досиета.

Проучването има някои ограничения заради методиката, при която са ползвани данни от големи израелски здравноосигурителни компании вместо провеждане на рандомизирано контролно изследване върху доброволци - златният стандарт в медицинските изследвания.

Резултатите отразяват и променящите се характеристики на пандемията - с голямо мнозинство от хора, които имат вече защита срещу вируса от ваксинация или прекарана инфекция. При по-младите хора това силно намалява риска от тежка инфекция и усложнения от COVID-19.

Американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията неотдавна съобщиха, че около 95 на сто от американците на възраст на и над 16 г. са придобили някаква форма на имунна защита срещу новия коронавирус.

Говорител на компанията "Пфайзер" отказа коментар на резултатите от изследването, публикувани в специализираното издание "Ню Ингланд джърнъл ъф медисин", предаде БТА.

Лекарството на компанията бе одобрено за употреба в САЩ в края на миналата година при възрастни и деца на и над 12 г., смятани за високорискови заради затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания.

Над 42 на сто от възрастните в САЩ се смятат за затлъстели, сочат данни на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !