Антибиотиците ще се изписват и на хартиени рецепти до края на март догодина

Съсловните организации настояват за стимули, за да работят пилотно изцяло с е-рецепти

OFFNews 17 ноември 2023 в 20:34 2132 0

хапчета

Антибиотиците ще се изписват и на хартиени рецепти до края на март 2024 г., обяви премиерът Николай Денков след среща с представители на здравното министерство, Министерството на електронното управление, Изпълнителната агенция по лекарствата, Националния съвет по реимбурсиране на лекарствените продукти, Информационно обслужване, лекарския, фармацевтичния и зъболекарския съюз.

Гратисният период ще се използва за усъвършенстване на софтуера, за да е удобен за лекарите.

Причината за срещата бе да се обсъдят предизвикателствата и възможните решения на проблемите с е-рецепти за антибиотици и препарати за лечение на диабет.

Е-рецептите бяха въведени преди месец, но предизвикаха хаос в системата.

"Постигнахме съгласие, че лекарствата за диабет ще продължават да се изписват само с електронни рецепти. Пилотно ще бъде въведено в няколко лекарски практики изписване на е-рецепти за всички лекарства, за да могат лекарите да дадат обратна връзка към създателите Информационно обслужване", посочи премиерът.

Здравният министър Христо Хинков изтъкна, че вероятно ще бъде постигната договорка за малка част от докторите, работещи извън амбулатория и собствена практика, да могат да изписват лекарства, както досега. По думите му след пилотното въвеждане на изписване на е-рецепта ще се върви към електронни рецепти за всички медикаменти.

"В момента се забелязва близо 80% увеличаване на броя на е-рецептите за антибиотици", каза Хинков и допълни, че в отлагателния период, когато лекарите свикнат да изписват по този начин антибиотици, ще продължат да го правят и занапред.

"Лекарският съюз пое ангажимент, че в следващите три месеца, при преговорите с НЗОК, ще се опитаме да предложим и на Министерството на здравеопазването, и на НЗОК необходимите стимули, така че тези, които решат да работят пилотно изцяло с е-рецепти, да дадат своя принос, за да можем в края на периода да оценим резултатите, а след това тези резултати да ги използваме за плавно преминаване към електронно предписване", коментира председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров.

Шефът на фармацевтичния съюз Димитър Маринов обяви, че утре все още всички рецепти за антибиотици и за лечение на диабет ще са електронни. Аптеките няма да дигитализират хартиените рецепти. И Маринов настоя за допълнителни стимули.

"След като има останали пари, нека те да бъдат разпределени между всички участващи в предписването и отпускането на лекарствени продукти", коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика