Антибиотици вече има, но фраксипаринът още е проблем, отчитат от аптеките

Презапасяването с лекарства намаля, каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов

OFFNews 27 ноември 2020 в 09:42 2097 0

Антибиотиците, които липсваха - левофлоксацин, азитромицин, вече са в аптеките. Единствено фраксипаринът остава дефицитен, но той беше проблем още преди кризата. Тя само го задълбочи.

Това каза по БНР председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов в коментар за наличността на основни медикаменти за лечение на усложненията от коронавирус.

Намалява търсенето и презапасяването с лекарства, отчете той и допълни, че почти всички медикаменти са налични в аптечната мрежа.

"Пазарът не е нормален, не е уравновесено търсенето и предлагането, все още има в някаква степен недостиг, въпреки че той не е такъв, какъвто беше преди месец", подчерта Николай Костов. 

По думите му търсенето е намаляло.       

"Аз мисля, че доста хора сами си направиха локдаун. Доста хора се ограничиха с излизането на улицата, с контактите, пазаруванията и това се усеща в последните десетина дни", каза магистър-фармацевтът.

Костов коментира и отпадането на зелените коридори за пазаруване в аптеките:

"Два коридора са твърде много, както беше последно и това започна да пречи на всички, защото става дума за 4 часа и половина от нашето работно време. Това беше голям проблем и е добре, че отпадна".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови