Англия премахва всички COVID ограничения

OFFNews 22 февруари 2022 в 11:10 1067 1

Снимка БТА/АП

Борис Джонсън

Англия премахва всички COVID ограничения от четвъртък. Масовото тестване ще спре от 1 април.

Това обяви министър-председателят Борис Джонсън пред депутатите, излагайки в детайли плана си за съжителстване с COVID без рестрикции.

Част от него е отпадането на изискването за изолация на хората с положителни тестове. 

От 1 април снабдяването с безплатни тестове ще бъде насочено към най-уязвимите, каза Джонсън. Това бе посрещнато с критика от Британската медицинска асоциация, която е лекарски съюз. Медиците се опасяват, че този план няма да защити най-уязвимите към COVID-19. Опозицията също изрази подобни притеснения. Според нея пандемичният план на премиера се развива твърде бързо.

Шотландското правителство заяви, че общественият здравен съвет не препоръчва вдигане на ограниченията.

На пресконференция на "Даунинг стрийт" Джонсън предупреди, че "днес не е денят, в който да обявим победа над COVID, защото този вирус не си е отишъл", описа пандемията като "две от най-мрачните години в мирната ни история". И все пак той допълни, че страната е преминала през пика на Омикрон вълната и може да завърши прехода "обратно към нормалността", като остане в готовност да реагира при нови варианти на коронавируса.

Здравните власти в Англия запазват препоръката си заразените с коронавирус да се самоизолират, за да предпазят останалите - препоръка валидна за много други инфекциозни заболявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!