Ангелов: С отпускането на мерките ще въведем ред в безредиците

Над 20 000 избиратели под карантина няма да могат да гласуват в мобилни секции

OFFNews 01 април 2021 в 12:19 2694 0

Снимка Архив/БТА

"Кое е разхлабването всъщност? От днес откритите площи на заведенията могат да бъдат пуснати, това и преди беше така, но в парковете и градините хората се събираха на големи групи. Надяваме се да въведем ред в безредиците. Така здравният министър Костадин Ангелов отговори на въпрос за логиката на разхлабването на ограниченията, когато страната е в трети пик на пандемията.

Според него отварянето на театрите и фитнесите с капацитет 30% е опит да се търси баланс. На открито възможността за предаване на заболяването е по-малка, тези хора няма да са един върху друг, коментира отварянето на терасите и градините към заведенията министърът и допълни, че София не е България, а и никой не е задължен да ходи на заведение.

Здравният министър коментира апела на медиците от Спешната помощ, които призоваха да се върнат ограничителните мерки, тъй като не издържат на натиска.

"Следим числата на 12 часа и вземаме решения според ситуацията, ако се промени, може да вземем решение за промяна на мерките. Бих поел отговорност, ако пациент в тежко състояние не успее да стигне до болница, но няма да се стигне дотам", каза още Костадин Ангелов.

Днес Гърция взе решение да разпусне мерките, а вчера имаше най-висока заболяемост, посочи главният здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му сегашната вълна води до висока хоспитализация и не толкова висока смъртност. Местата, които не отваряме са 2/3 от затворените, уточни той. 

"Всички търсят възможност икономиката да продължи да работи, но не е въпроса къде сте, а как се държите и как спазвате мерките", посочи той.

Над 20 000 избиратели под карантина без възможност да гласуват в мобилна секция

По повод невъзможността за гласуване на хората, които са поставени под карантина след 31 март, здравният инспектор отговори, че това е юридически и конституционен въпрос, който не е от компетенцията на здравните власти.

"Ние трябваше да разработим правила за противоепидемичните мерки по време на изборния ден и да осигурим предпазни средства. Въпросът за поставените под карантина след 31 март, които няма да могат да подадат заявление за гласуване в мобилна урна, е юридически не е от нашата компетентност. По-скоро може да има проблем с хората, които са включени, защото няма кандидати за членове на мобилните секции. Има доброволци, но партиите трябва да ги припознаят, за да бъдат включени", каза доц. Ангел Кунчев.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови