Ангелов: Нужна ни е здравна реформа в две посоки

Следващата седмица ще поканя всички медии и ще ги помоля да предложат най-добрия начин, за да информираме обществото за ваксините

OFFNews 19 декември 2020 в 21:43 3345 1

Проф. Костадин Ангелов

Следващата седмица ще поканя всички представители на медиите в България, не в София, а в България, като аз ще ги помоля да предложат най-добрия начин, за да информираме българското общество с всички факти, свързани с ваксините, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в предаването "Годината" на Дарик радио.

Медията избра за политик на годината медиците, които се борят срещу Ковид-19.

"Аз не искам българските граждани да бъдат излекувани, искам българските граждани да бъдат здрави", коментира в студиото министърът.

Попитан защо България е на челните места по смъртност, проф. Ангелов отговори: "Когато този вирус се „залепи” за един човек, който има хронично заболяване, той усложнява протичането му и води до неблагоприятен изход на това заболяване."

По думите му, заради Ковид-19 сме разбрали много истини. Че здравеопазването в България, в сравнение с много държави в ЕС, е много достъпно и навременно. Но в същото време системата на здравеопазването е нереформирана. 

Ако днес започнем да правим реформи, резултатът ще се появи след 20 години, когато мине едно поколение, заяви министърът.

Той посочи, че реформите в българското здравеопазване трябва да бъдат в две посоки. На първо място трябва да се направи райониране на България и във всеки един регион да се направи една голяма болница и след това да се гарантира достъпът на всеки български гражданин до спешна медицинска помощ. Десет региона ще бъдат достатъчни, в момента България има 7 региона, заяви министърът.

Много лесно можем да затворим всичко, но хората вече психически не издържат. В училище, където има затворени в стая деца, възможността за разпространение на коронавируса е много по-висока, коментира здравният министър. Той обяви, че когато заболеваемостта падне под 600, тогава би могло да се отворят училищата.

Нашата цел е да затворим максимално много опасности, за да намалим темпа на разпространение на вируса, посочи той.

Следващата седмица ще поканя всички представители на медиите в България, не в София, а в България, като аз ще ги помоля да предложат най-добрия начин, за да информираме българското общество с всички факти, свързани с ваксините, обяви здравният министър. И добави: Искам да гарантирам, че българските граждани ще бъдат най-информираните граждани от ЕС. За кампанията ще бъдат привлечени и лекари, а от фирмите доставчици ще се изисква да отговарят на всички въпроси, които възникват около ваксините.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови