Ангелов: Не се налага промяна в мерките, само с 1% са увеличени пациентите с COVID-19 в болниците

Янка Петкова 05 октомври 2020 в 13:25 1607 0

Снимка Архив

При сегашните стойности на разпространение на COVID-19 не се налага промяна в мерките. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който присъства на откриването на учебната година в МУ София.

Той съобщи, че заетостта в ковид отделенията е нараснала с 1% и вече е 11%, а в интензивните отделения ръстът е от 4 на 4,8%.

По думите на проф. Ангелов системата е обезпечена с достатъчно болнични легла и медици.

Той подчерта, че в момента се водят разговори с финансовото министерство в търсене на устойчивост за възнагражденията на медиците от първа линия.

По думите му ще бъде осигурен допълнителен финансов ресурс за първа линия, спешните отделения, отделенията за психично болни, за лечение на пациенти с неспецифични белодробни заболявания и с коронавирусна инфекция.

Цел на министерството е постигнатото увеличение на средствата за общинските болници по Наредба 3 да бъде запазено със същия ръст и през следващата година. 

Бонуси за първа линия ще има докато трае извънредната епидемична обстановка, уточни министърът.

Той каза още, че за по-голяма оперативност през учебната година в условията на COVID-19 са създадени чат групи, които включват представители на РЗИ, РУО, областните кризисни щабове, полиция и всички ангажирани с епидемията. Целта на тези групи е да се действа възможно най-бързо при проблем с разпространението на инфекцията в училищата и детските градини. 

Предстои да бъдат оповестени и праговите числа, при които ще се затварят училища и детски заведения, каза здравният министър и обеща повече информация да бъде предоставена на брифинга на Националния оперативен щаб в четвъртък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!