Ангелов: Другата седмица започва втората фаза на ваксиниране

2400 дози от ваксината на Модерна пристигнаха, чакаме още 4000 в края на януари

Янка Петкова 13 януари 2021 в 15:10 1611 0

Снимка Архив/БТА

Обнадежден съм от темповете, с които върви ваксинирането у нас. Страната ни е на задоволително място по извършени имунизации срещу коронавирус спрямо останалите страни в Европа. 

Ако се използва пълният капацитет на системата, няма проблем да се извършват голям брой имунизации дневно. Само личните лекари биха могли да ваксинират 45 000 души на ден. Това каза на брифинга при пристигането на новата пратка ваксини здравният министър Костадин Ангелов в коментар за темповете на ваксинация срещу COVID-19 у нас.

Той обясни, че личните лекари в страната са 4500, ако всеки от тях прави по 10 ваксини дневно, цитираната цифра от 45 000 имунизирани на ден лесно може да бъде постигната.

За ваксините на Модерна

Първата доставка от 2400 ваксини на Модерна пристигна в Националния център по заразни и паразитни болести. Тя ще бъде разпределена в РЗИ София, тъй като количеството е твърде малко, за да бъде транспортирано в други региони в страната. 

Следващите 4000 дози от продукта на Модерна ще пристигнат към 25 януари и те ще бъдат разпределени в 6-те логистични центъра в страната.

Допълнителни количества

"Хубавата новина е, че ЕС сключи договор за допълнителни количества ваксини на Пфайзер/Бионтех и България е заявила близо 2,9 млн. дози. Вече имаме абсолютното спокойствие, че ще има достатъчно ваксини за всички", каза здравният министър.

Той допълни, че в процес на регистрация е и ваксината на Астра Зенека, от която страната ни е заявила близо 4,5 млн. дози.

Начало на втора фаза

Очаква се първата фаза на ваксиниране да приключи до края на януари. От следващата седмица започва и втората фаза, която ще обхване домовете за възрастни хора и учителите, които са заявили желание да си поставят ваксина. На места имунизациите ще бъдат извършвани от екипи на РЗИ. Желаещите да се ваксинират в социалните домове са около 21% или 3000 души, уточни Ангелов. 

Към момента са изразходвани около 16 500 дози от получените ваксини, още 35 000 ваксини на Пфайзер/Бионтех пристигат на 18 януари, каза още здравният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!