Ангелов: Британският вариант на коронавируса може да ускори ръста на заразените

До момента са доказани 33 случая от 48 изследвани проби

Янка Петкова 03 февруари 2021 в 13:05 972 0

Това, което ни притеснява, е наличието в София на все по-голям брой диагностицирани случаи с липса на S-антиген (съмнителни за британския вариант на COVID-19 у нас). Всички те се изпращат в Националния център по заразни и паразитни болести за геномно секвениране. До момента са доказани 33 случая от 48 изследвани проби.

Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов при представянето на ПостКовид програма за консултиране, долекуване и рехабилитация на УМБАЛ „Александровска“.

Дали от всички съмнителни проби ще излезе британския подвид на вируса не е ясно. Вчера в медиите се появиха информации, които касаят нова мутация, за която се твърди, че има проблем с лечението при нея. Всички тези неща ги следим ежедневно, каза още здравният министър.

В коментар за мерките той подчерта, че хората не са затворници, психиката лесно се уврежда и трудно се възстановява.

Здравето има две характеристики - физическо и психическо. Относно мерките, опитахме да приоритизираме важните неща за държавата, за да гарантираме едно бъдеще за нацията. Това са образованието, здравеопазването, културата и спорта, но не бяхме съвсем точно разбрани, поясни министърът.

Ситуацията в София

София е в червената зона, ако изхождаме от факта, че тези зони са направени по критериите, които бяхме въвели от самото начало – това са 120 заболели на 100 000 за 14 дни. Нека това да бъде червена лампа за обществото, от друга страна не смятам, че имаме нужда от червени флагове, за да покачваме вниманието на хората. Ние нищо не крием, акцентира проф. Ангелов и допълни, че има "раздвижване" в столичните лечебни заведения.

Когато преценим, че съществува ясна тенденция, която да изисква мерки, вие ще бъдете първите, които ще го разберете, обърна се той към журналистите. Каквито и аргументи да даваме вече на обществото, хората не са затворници, заключи здравният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови