Ангелов: Българска ваксина? Информацията за нея е изключително противоречива и непоследователна

OFFNews 19 февруари 2021 в 14:05 6577 0

Снимка Архив/БТА

Не бих си позволил да коментирам българската ваксина, информацията за нея е изключително противоречива и непоследователна. Министерство на здравеопазването би я финансирало, ако разполага с всички данни и документации за нея.

Това каза по време на петъчния парламентарен контрол министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в отговор на въпрос защо не се отпускат пари за финансирането на българската ваксина срещу коронавирус.

През лятото на миналата година учени от БАН, сред които имунологът проф. Андрей Чорбанов, започнаха разработката на българска ваксина. Проектът бе финансиран от института "Пастьор" за 70 хил. евро. Преди дни обаче учените се оплакаха, че проектът им може да се провали, защото е недофинансиран. Трябвали им още 120 хил. долара за машина за производство. Тогава участниците в проекта заявиха, че ако имаха средства, щяха да бъдат готови с прототип до началото на лятото.

Министърът коментира и темпа на ваксинация срещу коронавирус в страната:

Забелязахме една недобра тенденция. Във ваксинационните центрове се явяват по-малко хора, отколкото са заявили, че искат да се ваксинират, каза Ангелов. Той обясни, че затова са изтеглили и четвъртата фаза на имунизацията, защо имало ваксини, а в същото време хора чакали за имунизация.

По думите на министъра България би могла да купи ваксини от Русия или други страни извън ЕС само, ако те бъдат одобрени от Европейската агенция по лекарствата и ако могат да бъдат доставени по-бързо, отколкото страните, с които в момента страната има договор.

Здравният министър обясни и защо ваксинираните трябва да носят маски:

Логиката ни в мерките винаги е била една - това, което ни казват науката и скалите, с които работим. По отношение на това защо хората трябва да носят маски, когато са ваксинирани или преболедували и имат титър на антителата, който няма да им позволи да се разболеят или да прекарат тежко заболяването, но могат да пренасят вируса. Именно затова изискването с влизането в страната не е обвързано с нивото на антителата или с ваксиниране.
Когато се получи т.нар. колективен имунитет в света, тогава ще паднат маските, заключи министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови