Ананиев: Няма заболели от коронавирус на Балканите

OFFNews 19 февруари 2020 в 12:14 1354 0

Снимка Архив

На Балканите няма държава, в която да има заболели от коронавируса. Това съобщи Кирил Ананиев по време на изслушването в НС за мерките, които предприема държавата, срещу разпространението на заболяването у нас.

Здравният министър цитира и последни данни за ситуацията в Европа - 47 случая на заразени с новия коронавирус, най-много в Германия (16), Франция (12) и Великобритания (9). 

До този момент изследваните у нас са 23, всички те са тествани за носителство на вируса, двама души остават под наблюдение във Велико Търново, каза министърът.

По повод изтеклата карантина на  украинския гражданин, министърът обясни, че става дума за мъж на 40 години, който живее в Стара Загора, музикант, саксофонист, здравно неосигурен, без личен лекар. На 4 февруари се е завърнал в България след няколкомесечен престой в Китай. Поради липса на каквито и да е симптоми е останал под домашна карантина в жилището си. Няколко дни по-късно е вдигнал температура и е бил транспортиран в Инфекциозната клиника на областната болница в Стара Загора. Резултатът от изследването му е отрицателен. 

Ананиев уточни, че МЗ следи развитието на епидемичната обстановка и като държава членка на ЕС стриктно прилага изготвените от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията мерки и препоръки за предпазване. 

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов посочи, че за служителите на Гранична полиция, отдел "Миграция" и отдел "Български документи за самоличност" са осигурени достатъчни количества предпазни средства – ръкавици и маски. По същия въпрос министър Ананиев информира, че има осигурени достатъчно предпазни средства в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови