Ананиев: До седмица ще е готов докладът по случая с починалото 3-годишно дете

Министърът присъства на старта на обучителната програма за спешната помощ

OFFNews 25 ноември 2019 в 13:11 1205 0

Снимка Архив

До края на седмицата се очаква да бъде готов окончателният доклад по случая с починалото 3-годишно дете и тогава ще могат да се правят изводи. Това заяви пред журналисти здравният министър Кирил Ананиев, цитиран от Дарик нюз.

Той изрази притеснение, че се създава противопоставяне в обществото между пациенти и лекари. „До края на седмицата очаквам да излязат четирите протокола. Това са протоколите от специалисти и експерти в трите болници и от общопрактикуващия лекар. И окончателния доклад, който очаквам в края на седмицата от Изпълнителна агенция „Медицински одит“. Тогава ще можем да правим своите изводи“, каза Ананиев. 

На въпрос дали има конфликт на интереси в това, че проверката се извършва от лекари от същата болница, министърът отговори категорично, че са назначили четири експертизи от независими експерти в отделните медицински специалности, които ще дадат своето становище.

Ананиев подчерта, че никой няма нужда от насаждане на напрежение между лекарите и пациентите. „Използвам случая да ви кажа, че съм много притеснен, че се създава противопоставяне в обществото между пациентите и лекарите и от лекарите спрямо пациентите. Това не е необходимо на никого. Всички ние сме пациенти и във всеки  момент може да имаме нужда от медицинска помощ, няма кой да ни я даде, освен нашите медици“, обобщи здравният министър.

Кирил Ананиев присъства на старта на програма, в рамките на която близо 7000 души от центровете за спешна медицинска помощ и спешните приемни ще бъдат обучени. Той припомни, че от няколко години МЗ предвижда средства за повишаване на заплатите на работещите в спешната помощ и допълни, че възнагражденията им ще продължат да се увеличават и в следващите две години. "Правим всичко, за да остойностим адекватно труда и на работещите в спешните отделения в болниците", добави още той.

"Обученията ще бъдат 5-дневни и ще се работи с най-съвременни и високотехнологични апарати и манекени", каза проф. Николай Габровски, началник на Клиника по неврохирургия към болница "Пирогов". Лекторите са от "Пирогов", като целта е колегите да се обучат изключително добре, знанията им да се надградят, тъй като те трябва да реагират много бързо, често в неблагоприятни условия", добави лекарят. 

Обучението е в рамките на проект "ПУЛСС", финансиран със 7 млн. лв. европейски средства. По проекта за модернизиране на спешната помощ вече са осигурени 120 нови и оборудвани линейки, а до 2021 год. се очакват и останалите 280 линейки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови