Ананиев: Болница 'Лозенец' има разрешение за трансплантация на бял дроб

OFFNews 15 ноември 2019 в 13:24 1694 0

Снимка Архив

Университетска болница „Лозенец" има разрешение за извършване на трансплантация на бял дроб, както всяко лечебно заведение в страната има право да предприема действия за повишаване на квалификацията на работещите в него медицински специалисти. Това съобщи Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол.

Той обясни, че в началото на 2019 г. България е подновила сътрудничеството си с отделението по гръдна хирургия към университетската болница във Виена. Постигната е договореност за планирани обучения по белодробна трансплантация на български специалисти от УМБАЛ „Света Екатерина" и Военномедицинска академия. Те ще започнат в началото на 2020 г.

Министърът допълни, че е приет подробен график за осъществяване на обучителната програма. Предвижда се екипите от медицински специалисти, подготвени по тази програма, да започнат работа по трансплантации и следтрансплантационно наблюдение на пациентите след завършване на обучението, т. е. в края на 2020 г. или началото на 2021 г.

Ананиев отново потвърди, че МЗ е било информирано за целия процес по белодробната трансплантация извършена в болница Лозенец. Дежурният екип на ИА „Медицински надзор" е координирал действията по донорската ситуация, транспортирането на донора от Варна до София и всички действия преди извършване на трансплантацията.

"След приключване на операцията бе изнесена информация пред медиите, първо от трансплантационния център, какъвто е нормалния ред, а след това и от Министерство на здравеопазването", допълни министърът.

На 12 ноември той лично е посетил трансплантирания пациент в болница "Лозенец". Ананиев е установил, че пациентът е добре, движи се самостоятелно и диша без кислород.

Екипът на лечебното заведение го е информирал, че пациентът провежда рехабилитационна програма.

Министърът потвърди, че Министерство на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор" продължават своята работа, насочена към обучения на български специалисти, изграждане на двустранни отношения със страни с развити трансплантационни програми и реализиране на национални мерки за изграждането на съвременна система по донорство и трансплантация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews