Ако викнеш линейка за температура 37,5, някой сериозно болен ще остане без помощ

OFFNews 02 ноември 2020 в 09:31 9514 10

Адресите валят един след друг, всички казват едни и същи симптоми – висока температура, посиняват, задух. Когато линейката отиде на адреса, човекът е с температура 37,5 и няма задух. В същото време някой в наистина тежко състояние остава без помощ, разказа по bTV пресаташето на Центъра за спешна медицинска помощ Катя Сунгарска.

Тя обясни, че хората се страхуват и това блокира ресурса на спешната помощ на 90%.

"Тази "въртележка" е от доста време насам. Затова призовавам да се спазват мерките, те пазят собственото ни здраве. Ние сме в реална война, затова е сериозно да впрегнем всички ресурси. Нашият ресурс не стига от доста години и това е широко известно, в Спешна помощ има тежък кадрови дефицит", подчерта Сунгарска в коментар за включването на коли на МВР и таксита в превозването на болни.

Тя призна, че понякога линейките закъсняват с 6-7 часа и обясни, че след всеки COVID адрес екипът и линейката минават през дезинфекция. Обеззаразяването трае по 50-60 минути.

"В предното дежурство имахме 200 ковида и от тях - 16 хоспитализациии. За да се изпълнят само сигналите за болни с коронавирус, един екип трябва да отиде на 4-5 адреса и да влезе за не повече от 2 минути. Имаше стандарт, който казва, че екипът може да престои на адрес около 1 час, но това е невъзможно в момента. Когато се поеме пациент в тежко състояние, се взема второ мнение и от специалист от Координационния център, но леглата, които са налични са 1-2 и докато линейката стигне до лечебното заведение, вече са запълнени."

Сунгарска съобщи, че след срещата на здравния министър, шефа на ЦСМП и директорите на столични болници в събота са се "отворили" 100 легла и следващата смяна е работила по-спокойно. Тя обаче подчерта, че многопрофилните болници имат и други пациенти.

"Звучи ми абсурдно всичко, което се случва в обществото, не със системата. Колегите са на прага на изнемогата, нямат спиране 12 часа дори за глътка вода. Почти на всяко дежурство имаме заразени от екипите", каза Сунгарска и напомни, че носенето на маска може да ни предпази от COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

10

Новак

02.11 2020 в 16:49

А кой трябва да слушаме? То точно лека полека се отучихме да сме послушни и пак това е мантрата - “слушайте, за да оцелеете!”.
45 години послушание не ти ли стигнаха? Не е въпроса да слушаш, а да ти се обясни, да разбереш какво е положението и да реагираш адекватно. Естествено, че има хора, които и тогава ще правят неща, които вредят на другите, но затова пък има някакъв контрол. Само да седиш и да плашиш хората е много лесно, но абсолютно неефективно и вредно.

4000

9

Liuba

02.11 2020 в 15:20

Втори ден тази жена ни обяснява как няма достатъчно медици, ние това вече много добре го знаем. Нека да каже обаче защо и връщани ли са току-що завършили доктори, които кандидатстват за работа в Спешна помощ, поради факта, че нямат достатъчно опит?!?

6145

8

kokoten

02.11 2020 в 15:07

така де,както си разбрал,че се влошаваш,така ще рабереш и дали си за чайчета и супички,а боба го хвърлят тези които трябва да организират нещата и вместо да се чуди младия келеш къде да отиде да се напие тази вечер и дали да носи маска,да го пратят в ковид - отделение да види какво е да си болен и да не може да дишаш....мно-о-о-го келеши има в България,и много некадърници и страхливци....,а умни хора дал Господ,ама си стоят в къщи и никой не ги търси.....ще става все по зле,ако не слушаме...

10372

7

elbarbudo

02.11 2020 в 14:32

е аз как да разбера дали съм за линейка или за чайчета и супички? лекувам се вкъщи, влошавам се да речем и кво? мятам боб дали да звънна или не? забранено ми е да излизам, няма кой да дойде вкъщи да ме прегледа...

5712

6

tough

02.11 2020 в 14:16

Кака кури и кметът на Пловдив дали гледат бТВ-то?

20699

5

Новак

02.11 2020 в 12:27

Kokoten, не мога да си представ. Затова страшно много съчувствам на хората от бърза помощ. Те правят и невъзможното.
Мисля, че те са жертва на създадената психоза и страх. Те обират всички притеснения, ярост и отчаяние на болните и техните близки.
Но трябва правилно да се посочи причината за проблема. А това не са пациентите, които в страха си реагират прибързано. В края на краищата това е борба за живот.
Причината са тези, които с бездействие ни доведоха това състояние и тези, които истеризирана обществото.
Това “Хората са виновни” е идеалното алиби на всеки некадърнник.

3000

4

GoGo84

02.11 2020 в 11:37

Положението в Бърза помощ е наистина страшно! Но хората е съвсем нормално да са параноични и да се шашкат, няма как.

12407

3

Bad Horse

02.11 2020 в 11:17

Един от хилядите примери, защо държавното здравеопазване не може да работи. Няма как да задоволиш нуждите на всички с ограничени ресурси. Затова е измислен пазара - за разпределяне ресурсите, според търсене и предлагане. Като си с частна медицинска застраховка, в договора ти пише колко плащаш и какво получаваш срещу това. Искаш линейка да дойде за висока температура - плащаш. Не искаш - не плащаш.

Здравеопазването не е право, а услуга. Не може да имаш право върху труда на други хора - лекари, сестри, шофьори на линейки. Не си робовладелец и те не са твои роби. А, като искаш да им платиш за труда, няма нужда от тълпа бюрократи между вас с държавен монопол върху застраховките.

Колкото до бедните и не можещите да платят - останалата част на обществото ще ги издържа, както и сега. Никой не иска край него да умират бедни и стари хора, защото не могат да си позволят медицински услуги. Но и това ще се управлява по-добре от частни организации, с конкуренция между тях.

6145

2

kokoten

02.11 2020 в 10:30

...разбира се хората са виновни преди повикването за този младеж е имало поне десет повиквания които не са били за спешна помощ,ама как да ги отсееш.Новак,имаш ли поне бегла представа как се изпълняват700-800 повиквания с 15 линейки,като включиш и времето за дезинфекция и Бог да си няма да успееш...и не виждам някой да е създал паника с изявления,напротив,всичко казано от колегите се случва(даже се учудвам,че не се случват най-лошите сценарии,но има време)вие какво си представяте,че лекуват в болниците,това което можете да лекувате и в къщи...по-важно е да не се заразявате-носете маски,дистанцирайте се,затворете тъпите кръчми и стадионите,всеки взрив на ковид после се овладява минимум за месеци вместо по пет човека на ден,ще мрат по 20-30...ние самите се държим като идиоти,а после се питаме:"Що така,бе,Миме"...и не лекарите са виновни,те правят каквото могат,и повече от това...втората вълна си е чисто наша заработка,запитайте се защо в Китай има по десетина случаи...

20699

1

Новак

02.11 2020 в 10:09

Хайде сега пак хората виновни! Не преценяват колко са болни!
А кой създаде тази истерия и вся този страх! Кой направи така, че ако имаш Covid трябва да стоиш като прокажен вкъщи и да чакаш положението ти да се влоши с консултации само по телефона?
По описанието какво се е случило с това момче, което почина на 33, хората нито са лъгали за състоянието, ни са шмекерували. Дали това сега е успокоение за близките му?