Ако се открият нарушения в Александровска, ще има последствия. Шефовете на ВМА и Пирогов няма да се сменят

OFFNews 19 май 2021 в 10:18 3914 0

Тече проверка по сигнала за УМБАЛ "Александровска". Ако се установят нарушения, ще има последващи действия. Това съобщи по Нова телевизия зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

Той отрече да се подготвя смяна на директорите на "Пирогов" и ВМА.

Д-р Златанов коментира и промяната в заповедта на здравния министър Кацаров, с която се отмени ограничението за ваксинации на възрастните над 60 г. от понеделник до четвъртък, като отбеляза, че по-скоро е станало объркване, тъй като целта е била тези хора да се имунизират срещу коронавирус приоритетно.

Той беше категоричен, че няма да има върнати желаещи да се ваксинират.

Никой не се връща. Практиката от вчера показа, че независимо, че има объркване, броят на ваксинираните не е намалял, а напротив – даже се е увеличил, каза той и допълни - Ако някъде има върнати хора – информирайте ни. Готови сме да бъдем адекватни на момента.

По думите му процентът на имунизирани хора над 60 години е твърде нисък.

От 1 972 000 души в тази група, около 17,5 процента са получили и двете дози ваксина. Анализът на трите вълни на COVID-19 установи, че най-страдащо е именно населението над 60 години Целта на промяната в зелените коридори беше да се даде приоритет на тази най-застрашена група, обясни служебният зам.-министър на здравеопазването.

Когато на опашката за ваксини отиде човек над 60 години, той получава дозата си веднага, независимо че преди него чакат още 10 човека извън тази възраст, посочи още той.

По думите му целта на всички канали за записване за ваксинация е хората да разберат, че имунизирането е изключително важно, за да бъдем подготвени за справяне с пандемията.

Търсеният имунитет на населението е около 60 процента. Желателно е най-възрастните да не достигнат до този имунитет с преболедуване, защото има голям риск за тях, каза Златанов.

Той посочи, че според анализа на трите вълни на епидемията най-страдащо е точно по-възрастното население. Д-р Златанов каза още, че сега моментът за имунизации е много подходящ, тъй като има снижаване на заболеваемостта, която е около 36%.

Зам.-министърът изтъкна, че екипът на здравното министерство се е опитал да създаде по-добри условия за имунизации на личните лекари, за да влязат в нормален ритъм на ваксиниране. Той изрази надежда, че със създадените логистични центрове джипитата вече няма да чакат на опашки за ваксини и процесът на имунизация ще се ускори.

Действително, страната ни е на едно от последните места по процент ваксинирани срещу коронавирус, потвърди той. Напълно ваксинирани са малко под половин милион души, а 1 млн. 160 000 са с една доза.

Голям проблем са трудноподвижните хора, за които се организират мобилни екипи от РЗИ, каза още д-р Александър Златанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови