Ако има увеличение на таксата при личния лекар, то трябва да се поеме от държавата, смята Меджидиев

OFFNews 03 юни 2023 в 10:29 2071 0

Асен Меджидиев

Снимка БГНЕС

Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването

Ако има увеличение на потребителската такса за посещение при личен лекар, то трябва да се поеме от държавата. Това мнение изрази служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев по БНТ.

"Бих подкрепил всеки един колега да получава достойно възнаграждение, да му се помага, но със сигурност, ако се увеличават таксите, това трябва да се поеме от държавата, а не от пациента", заяви Меджидиев.

Той допълни, че предстои да бъдат унищожени около 1 400 000 дози ваксини срещу COVID-19 на „Пфайзер/Бионтех“ (Pfizer/ BioNTech).

Успехът на нашето правителство е, че се договорихме с Европейската комисия (ЕК), а тя се договори с „Пфайзер“ за намаляване на дозите. Отпада задължението на държавата оттук нататък да получава ваксини, които да унищожава. Ние спестихме 188 милиона на държавата от ваксини, които трябваше да заплатим сега през юни и да ги унищожим, коментира министърът.

По думите му тези спестени пари ще бъдат достатъчни да се изгради детската болница, както и за хотела, и за рехабилитационния център към нея.

В договора, сключен между ЕК и „Пфайзер“ остава възможността България, когато има нужда, да поръча нови дози спрямо нуждите и те да бъдат заплатени, когато бъдат доставени, обясни служебният министър.

По думите му в момента на склад има над 1 400 000. Асен Меджидиев каза още, че COVID-19 вече е като обикновен грип.

Първите медицински хеликоптери пристигат у нас по-рано от предвиденото, обяви служебният министър. Той уточни, че процедурата по наемане на хеликоптери на лизинг вече е приключила и е спечелена от италианската фирма, която е предложила по-добра цена.

Очаква се в края на юни или началото на юли в България да пристигнат първите два хеликоптера на лизинг. Страната ни ще ги използва, докато не се сдобие със свои собствени. Очаква се първият закупен хеликоптер да бъде доставен у нас през декември, а следващата година да получим още два, обясни Меджидиев.

Изтъкна, обаче, че го обиждат твърденията, че служебното правителство следва проруски интереси.

Стана ми малко обидно - аз никога не съм имал проруски интереси, за да се коментира, че нашият кабинет има проруски интереси. Никога! Аз съм защитавал само интересите на България. И моят президент винаги е стоял и е настоявал за това. Абсурдна е формулата "всички срещу Радев и служебното правителство". Не може да остане такова клеймо! Аз поех поста с идеята, че ще работя не повече от 2-3 месеца и после ще се върна при моите пациенти. За всеки от нас беше така, но се наложи да останем за по-дълго, което беше тежко за всички. Лекото беше, че работихме в екип. Гордея се, че направихме нещо и пожелавам инициативите, които ние започнахме, да бъдат продължени. Аз отзад съм готов да помагам на всеки един министър на здравеопазването, който и да е той, каза Меджидиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови