Акад. Петрунов: Реално нямаме лекарство срещу COVID-19, без мерки ситуацията ще излезе от контрол след месец

Разработват ваксина като капки за нос, може да е много ефективна, смята ученият

OFFNews 18 октомври 2020 в 09:17 7656 0

Навлизаме в интензивна фаза на разпространение на коронавируса, нещата стават много сериозни. 

Това заяви акад. Богдан Петрунов по БНТ. Той призова хората да внимават, за да не стана така, че няма кой да ги лекува. Моля да се съобразяваме с мерките на здравното министерство, защото нещата ще бъдат безконтролни след около месец, ако продължаваме така, прогнозира академикът.

Грипната епидемия ще е през декември - януари и тя ще усложни още повече ситуацията, смята експертът. Аз препоръчвам горещо да се постави противогрипна ваксина и то не само при възрастните хора, но и при децата. Фактически, ние в момента нямаме нищо срещу коронавируса - лекарствата, за които говорим, помагат, но те не са специфично лечение срещу коронавируса. 

Акад. Петрунов обясни, че лечението на президента на САЩ Доналд Тръмп от коронавирус е извършено с моноклонални антитела, създадени лабораторно. Те са насочени към различни части на вируса, които блокират действията му и това е бъдещето. Това лечение ще стане възможно за всички, но в момента е много скъпо. То е принципен подход към вируса и е цяло ново направление в медицината. То е единственото, което дава истинско решение на въпроса, обясни акад. Петрунов. 

Надявам се, че догодина ще имаме качествена ваксина, допълни той. Компанията "Астра Зенека", която разработва ваксина в Европа, сега предлага нова ваксина за носа, която се впръсква под формата на спрей и може да бъде много ефективна, смята ученият. 

Базирайки се на статия в световното научно списание "Сайънс", акад. Петрунов обясни, че не можем да разчитаме много на груповия имунитет. Малко хора развиват антитела, за да се достигне 70-80% от населението да има имунитет и да се спре разпространението на коронавируса. Затова заключението е, че ако не дойде ваксина, ние няма да можем да достигнем възможностите на този колективен имунитет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!