Акад. Петрунов: Категорично не препоръчвам връщането на децата в училище

Говоренето срещу ваксините трябва да бъде инкриминирано, смята имунологът

OFFNews 24 октомври 2021 в 18:42 5193 1

"Категорично не препоръчвам връщането на децата в училище при сегашното положение в България с COVID-19", каза имунологът акад. Богдан Петрунов по БНТ.

Положението действително е тревожно, заяви той и поясни, че за големите ученици може да се препоръча ротация - да редуват връщане в училище и дистанционно обучение. За малките ученици от 1 до 4 клас това превключване ще е трудно, признава той.

Академикът цитира изследвания във Франция, които показват, че при ротация вероятността да има епидемичен ръст е 12,5% . Когато децата са постоянно в клас, вероятността скача до 27%.

Акад. Петрунов се обяви и срещу още едно искане, което президентът Румен Радев постави днес на среща със служебните министри. Известният учен смята, че не трябва да има безплатни тестове за коронавирус.

"Който не иска да се ваксинира, да си плати. Не е редно обществото да плаща за незнанието и нежеланието на някого, след като има безплатни ваксини", категоричен е академикът.

Той поясни, че наличието на антитела не може да е показател за издаване на зелен сертификат. Не са важни те, а клетъчният имунитет, подчерта  специалистът. Трябва да се престане с мантрата за антителата, призова той.

Акад. Петрунов поясни, че не може да се прави масово тест за т.нар. Т-клетъчен имунитет, защото цената му е висока и изисква специалисти, които да го правят.

Той отново призова хората да се ваксинират срещу ковид. Според него говоренето срещу ваксините трябва да бъде инкриминирано, защото тези хора са опасни за обществото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки