Акад. Миланов: Пациентите с неволеви мускулни спазми, трябва да се обърнат към невролог

За първи път България се включва в Седмицата на осведомеността за дистонията от 4 до 11 май

OFFNews 11 май 2022 в 15:12 2056 0

Пациентите, които изпитват неволеви мускулни спазми, трябва да се обърнат към невролог, тъй като е възможно да страдат от дистония - неврологично хиперкинетично двигателно разстройство.

Това заяви акад. проф. д-р Иван Миланов, д.м.н. – председател на Българското дружество по неврология и директор на Университетската болница по неврология и психиатрия "Свети Наум", на пресконференция, посветена на Седмицата на осведомеността за дистонията.

Инициативата се провежда в Европейския съюз, всяка година от 4 до 11 май. Тази година година кампанията е с мото "Да разпознаем дистонията", а България се включва за първи път.

По думите на акад. Миланов диагностицирането на дистонията е предизвикателство за лекарите от първичната медицинска помощ“, за да бъде поставена диагноза е необходим обстоен клиничен преглед от специалисти.

Според невролога причините за дистонията могат да бъдат различни. Заболяването може да е генетично, но може да бъде причинено и от травми, лекарства, други вещества, мозъчни увреждания или други неврологични заболявания.

Неврологът може да разпознае дали става въпрос за фокална дистония, тоест дистония на част от тялото или генерализирана дистония - на цялото тяло.

Акад. Миланов посочи, че дистонията силно променя външния вид на човека и може да стигматизира пациентите в обществото.

„Интересно е, че някои дистонии могат да изчезнат за няколко години и след това се появяват отново“, отбеляза Акад. Миланов и посочи, че това неврологично разстройство на движението се лекува с инжекции с ботулинов токсин.

Точният брой на пациентите с дистония в България не е известен, тъй като не съществуват мащабни епидемиологични изследвания проведени в страната. Изводи могат да бъдат направени на база данните от чужбина, където числата варират от 100 пациенти на милион души население до 2000 пациенти на милион души население.  Има данни, например, в Обединеното кралство приблизително 70 000 души са със заболяването дистония, от които около 8 000 са деца, съобщи акад. Иван Миланов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!