Акад. Богдан Петрунов: Ваксината е решението за всички големи инфекциозни заболявания

OFFNews Последна промяна на 12 декември 2020 в 12:45 429 0

Снимка БНТ

Ваксините и антибиотиците са две от най-големите постижения на медицината. Днес говорим за медицина с факти - ваксините са постижение, което наистина ще даде светлина в решаването на проблема с пандемията. Всички големи инфекциозни заболявания като едра шарка, тетанус, дифтерия, са решени само с ваксина. Това обясни в студиото на "Денят започва" с Георги Любенов акад. Богдан Петрунов.

Разбира се, че може да има странични реакции, но тук трябва да направим преценката за ползата не само за нас, но и за обществото. Без наличието на ваксина е невъзможно да се създаде т.нар. колективен имунитет. Без това ние просто няма да можем да се преборим с тази епидемия, обясни академикът.

По темата за ваксините има две диаметрално противоположни гледни точки, които се легитимират на институционално и медийно ниво, и така липсва баланс, обясни здравният анализатор Аркади Шарков.

Няма най-добра и най-лоша ваксина, зависи от реакциите на реактогенността. Всяка ваксина има реактогенност - това е зачервяване на мястото на ваксинация, сърбеж, отпадналост. Тези симптоми отшумяват и се забравят, да не ги бъркаме със страничните реакции, обясни акад. Петрунов.

Българска ваксина няма, нека не се говорят неща на едро, има лабораторни разработки, уточни ученият.

Според Аркади Шарков, би било полезен ход ваксината да бъде пусната и за свободна продажба - тогава реално ще се види какво е желанието на гражданите за ваксинация. Така например, видяхме как през октомври се изчерпаха всички противогрипни ваксини, допълни анализаторът.

Много е важно, по примера на световните лидери и нашите - президент, премиер, политическите лидери, да си поставят публично ваксина, призова Шарков.

Нищо не пречи, който е боледувал, и след като се види, че има нисък процент на антитела, да се имунизира. Категорично, няма никаква опасност, допълни акад. Петрунов.

Докато не се научим да живеем с вируса - да носим маски, да си мием ръцете редовно и да ограничаваме социалните контакти, това няма да свърши, може да продължи и години, убеден е академикът.

Имунизацията трябва да бъде доброволна и осъзната за нашия народ, но в никакъв случай задължителна, допълни акад. Петрунов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !