Агенцията по храните: Лъжа е, че българските фермери тъпчат животните с лекарства

OFFNews Последна промяна на 06 ноември 2017 в 20:24 3980 2

Снимка pixabay

Твърдението, че фермерите "тъпчат" животните с лекарства "за всеки случай" е невярно, заявиха в понеделник вечерта от Българската агенция по безопасност на храните.

Реакцията на БАБХ е провокирана от изнесените днес данни от доклада на Европейската агенция по лекарствата, според които България е на осмо място в Европа по употреба на антибиотици при отглеждането на животни във фермите - със средно 120 милиграма антибиотик на килограм живо тегло.

Данните на ЕАЛ за продажбата на антибиотици за животни в 30 европейски държави са за 2015 г. Те провокираха въпросите дали у нас има прекомерна употреба на антибиотици при отглеждането на животни и има ли риск за здравето на потребителите.

От БАБХ заявяват, че от 2006 г. в България е в сила забрана за използването на антибиотици като растежни стимулатори и се спазва законовата разпоредба за нулева толерантност за съдържание на антибиотици в конвенционалните фуражи.

Лицензирането за употреба, търговията, съхранението и прилагането на ветеринарно медицински препарати (ВМП), в това число и антимикробни ВМП, са обект на постоянен контрол от БАБХ, твърдят от агенцията.

За 2015, 2016 и до края на месец септември 2017 година са извършени изпитвания за остатъци от антибактериални субстанции - антибиотици, сулфонамиди и кинолони. Изследвано е месо от едри преживни животни, от свине, от дребни преживни животни, от коне, месо от домашни птици, от зайци. Изследвани са също мляко, яйца, мед и аквакултури.

През 2015 година са изпитани общо 532 проби. Констатирана е една несъответстваща проба пчелен мед, показала наличие на сулфатиазол. През 2016 година са изпитани общо 521 проби. Констатирани са три несъответстващи проби патешко месо, показали наличие на тетрациклин. По всички случаи са проведени разследвания и са предприети съответните административни мерки, твърдят от БАБХ.

През 2017 година до 30 септември са изпитани общо 290 броя проби за наличие на антибактериални субстанции. Не са констатирани несъответстващи проби за наличие на антибактериални субстанции в храни и суровини от животински произход.

От агенцията по безопасност на храните са категорични, че предлаганите на пазара у нас храни от животински произход са безопасни за консумация.