АДФИ не установи престъпления и корупционни практики в Пирогов

МЗ все още не е получило доклада с резултатите от проверката на Агенцията

OFFNews 21 февруари 2024 в 09:20 1513 7

Пирогов

Снимка УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"

"Пирогов"

Приключи проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), инициирана от министъра на здравеопазването проф. Хинков и присъединената, към неговия сигнал, прокурорска преписка, както и подадени писма до Прокуратурата и АДФИ от ръководството на болница "Пирогов", съобщават от лечебното заведение.

В 93 страници Одитният доклад отразява цялостната проверка в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" за дейността ѝ в периода от началото на юли 2022 г. до края на юли 2023 г.

В Доклада на АДФИ и в неговите констатации няма данни за извършени престъпления, злоупотреби, корупционни практики и/или нанасяне на щети в лечебното заведение.

Пирогов в готовност за стачни действия, оставки няма да има

Въз основа на този доклад са издадени 4 акта за административни нарушения. Първите три акта са за забавяне от няколко дни на качване на информацията в специализираната информационна система ЦАЙС. В практиката на АДФИ това забавяне се определя като маловажно. Последният акт е за закупуване на медицински консумативи в ситуация на непроведен от предходното ръководство търг и неприключила процедура по нов. Това е извършено от ръководството в ситуация на крайна необходимост поради непрекъснатия 24/7 режим на работа с най-тежките пациенти от София и цялата страна. Тази практика е установена в повечето лечебни заведения в страната. Според чл. 8 от ЗАНН „Не са административни нарушения деянията, които са извършени при неизбежна отбрана или крайна необходимост.".

Прокуратурата проверява случая ''Даная''

Като заключение Одитния доклад на АДФИ постановява, че няма престъпление, няма корупционни практики.

"Сега остава да разберем дали въз основа на констатациите на АДФИ министърът на здравеопазването ще оттегли решението за смяна на ръководството, аргументирано с извършени финансови злоупотреби и престъпления", коментират от спешната болница.

По повод публикуваната информация за резултатите от проверката на АДФИ от Министерството на здравеопазването съобщиха, че все още не са получили докалада от агенцията.

Съгласно законовите разпоредби УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД има законоустановен срок да представи становище по връчения доклад, след което следва да бъде изготвено заключение по доклада. Коментар по констатациите от извършената проверка на АДФИ може да бъде направен едва, след като екипът на Министерството се запознае със съдържанието на документа. Припомняме, че въз основа на констатирани нарушения от Звено „Вътрешен одит“ на МЗ, са сезирани всички компетентни органи, включително и Прокуратурата, която все още не се е произнесла по случая, пишат от МЗ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12082

7

leomesi

21.02 2024 в 11:27

Хаха, щеше да е чудно, ако беше установил

1000

6

anika

21.02 2024 в 11:09

Интересно изписването на над 400 флакона от скъпоструващи и животоспасяващи лекарства за над два милиона лева на един пациент и пълно несъответствие между изписани, вложени и остатъчни лекарства как се вписва в заключението на АДФИ.

230

5

Far Rider

21.02 2024 в 10:40

Гарван гарвану око не вади!

1000

4

4I4ATA

21.02 2024 в 10:28

Ама разбира се, корупция няма никъде в цялата държава!

1000

3

kokoto

21.02 2024 в 10:08

срещу колко милиона

500

2

демотиватор

21.02 2024 в 09:35

Да, ама "данайците" няма да мирясат току така с джихада си, докат не разбишкат напълно ръководството на "Пирогов"- щот' лекарите там явно са двойкаджии по магия и не могат възкреси мъртъвци, резил.... (ジ)

723

1

user4eto

21.02 2024 в 09:28

То оставаше регулатор държан от герб, да намери нередност в болнично заведение, държано години от герб.