Абитуриенти от Бургас отпразнуваха завършването си с кръводаряване

"Това не си го правил" е мотото на инициативата за трета поредна година

OFFNews 07 април 2021 в 13:17 984 0

Снимка УМБАЛ Бургас

Дванадесетокласници от СУ "Епископ Константин Преславски" в Бургас отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване и дарение за недоносени бебета, съобщиха от УМБАЛ Бургас.

"Убедени сме, че няма по-добър начин да си създадем ярки спомени от бала. Така ще помогнем на много нуждаещи се", заявиха днес те. Това е целият випуск 2021 на училището. Идеята им дали учителите Пролетина Иванова и Ивелина Димитрова. Учениците я обсъдили и решили, че е прекрасна. Пролетина Иванова е редовен кръводарител и много пъти е споделяла с тях колко е важно, защото заместител на човешката кръв няма и много животи са спасени благодарение на безвъзмездните кръводарители.

Да дари кръв може всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 г., над 50 килограма. Част от абитуриентките не се вписаха в изискването за килограмите. Майка на една от тях беше дошла специално да дари кръв днес, за да подкрепи випуска и дъщеря си. Учениците, които не успяха да дарят кръв, организираха друга благотворителна инициатива. Те купиха памперси и шишета за недоносените бебета в Отделението по неонатология.

Тази седмица Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас осигури "зелен коридор" за всички млади хора, които даряват кръв за първи път. Целта е да се поощри жестът, на всеки да се обърне индивидуално внимание и цели класове да имат възможност да бъдат заедно. "Това не си го правил" е мотото на инициативата за трета поредна година.

За тази инициатива научил и Стоян от Немската гимназия. Той е в 11-ти клас, но вече има 18 години. Сам изявил желание да дари кръв и е пътувал от Несебър до Бургас специално за това.

УМБАЛ Бургас благодари на младите кръводарители, на техните учители и родители, от името на всички свои пациенти, които се нуждаят от кръвопреливане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови