98% от пациентите с ХИВ в България са на терапия, която прави вируса неоткриваем

1900 пациенти с ХИВ и СПИН се проследяват и лекуват в 5-те специализирани центъра у нас, най-възрастният е на 81 г.

OFFNews Последна промяна на 02 декември 2021 в 11:48 2561 0

98% от пациентите с ХИВ/СПИН в България получават антиретровирусна терапия, която се осигурява безплатно от държавата. При близо 90% от тях е постигнат прицелният терапевтичен резултат – вирусът е неоткриваем чрез стандартните изследвания. Така България постига една от основните цели на инициативата UNAIDS, която обединява международните усилия за справяне с ХИВ/СПИН.

Това съобщи в Световния ден за борба с ХИВ/СПИН – 1 декември, доц. д-р Нина Янчева, дм, от Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина на МУ-София, началник на Отделението по придобита имунна недостатъчност в СБАЛИПБ “Проф. Иван Киров“, член на Експертния съвет по инфекциозни болести към Министерството на здравеопазването.

На пресконференцията „ХИВ – 40 години по-късно“, на която лекари и журналисти обсъдиха съвременните предизвикателства пред ХИВ пациентите в България и стигмата към тях, участва и проф. д-р Татяна Червенякова, дмн, изпълнителен директор на СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“, главен координатор на Експертния съвет по инфекциозни болести към Министерството на здравеопазването. Събитието бе организирано от фармацевтичната компания MSD с цел повишаване на информираността сред обществото във връзка със заболяването.

„ХИВ и СПИН е пандемия, която не е отзвучала и продължава да бъде основен здравен проблем в световен мащаб. 37,7 млн. души по света живеят с ХИВ, а 16% от носителите на вируса не знаят, че са заразени. Всеки може да бъде заразен, вирусът се предава по кръвен път, основният начин на заразяване е хетеросексуалният контакт“, каза проф. Червенякова.

Тя разгледа митовете и истините по отношение на ХИВ/СПИН. Мит е, че вирусът може да се предава по контактно-битов път, както и че ХИВ-позитивните са опасни за хората в своето обкръжение и трябва да спазват допълнителни мерки.

„Около 1900 пациенти с ХИВ и СПИН се проследяват и лекуват в 5-те специализирани центъра у нас. Само 25 от тях не са на терапия по тяхно желание. Тенденция в цяла Европа и у нас е, че пациентите застаряват – най-възрастният ни пациент е на 81 г., диагностициран през 2008 г.“, каза доц. Янчева.

При редовен прием на антиретровирусна терапия хората с ХИВ/СПИН постигат сходна продължителност на живота с тази на останалите, които не са заразени. Те могат да живеят нормално, да създават семейства и да имат деца, но въпреки това стигмата продължава, каза доц. Янчева.

СЗО препоръчва за хората с ХИВ/СПИН да бъде осигурявана антиретровирусна терапия доживот, както и да имат гарантиран достъп до здравни грижи.

85% от пациентите у нас са мъже, като повечето са в най-рисковата група на хомо- и бисексуалните мъже. Рискът от предаване на инфекцията от майка на бебе намалява значително, ако вирусът е открит навреме, майката е на антиретровирусна терапия, раждането става по оперативен път и се избягва кърменето.

През 2020 г. са диагностицирани 185 души с ХИВ у нас, а от началото на 2021 г. до момента са 219 – имало е забавяне заради COVID пандемията през миналата година, каза още доц. Янчева.

Тя допълни, че много българи с ХИВ/СПИН се връщат от чужбина и продължават терапията си у нас. До момента от COVID са починали двама от пациентите с ХИВ/СПИН у нас, тъй като са били с много тежък имунен дефицит поради нередовния прием на лекарствата за основното заболяване.

През годините сме имали много трудни периоди с осигуряването на антиретровирусната терапия за нашите пациенти, но сега доставките са редовни и COVID пандемията не повлия негативно, каза още проф. Червенякова.

В Министерството на здравеопазването е взето решение за поддържане на 1-месечен резерв с необходимите медикаменти. Специалистите определиха като голям напредък в лечението осигуряването на еднотаблетен режим на терапия за възможно повече пациенти, тъй като се улеснява придържането към терапевтичния режим.


ХИВ в световен мащаб и в България

Въпреки значителния напредък в превенцията на ХИВ/СПИН, заболяването продължава да представлява едно от основните предизвикателства за общественото здраве.1 Според данни на Световната здравна организация (СЗО), приблизително 38 милиона души в световен мащаб живеят с ХИВ, като през 2020 година починалите от ХИВ инфекция са 680 хиляди, а броят на новоинфектираните е 1,5 милиона.1 Близо 137 000 души са били диагностицирани с ХИВ-позитивен статус в Европейския регион през 2019 г.2

В България за периода 1986 – 2020 година общият брой на регистрирани случаи на ХИВ инфекции е 3483, с намаляваща тенденция през последните години - броят на регистрирани случаи на годишна база през 2017 е 241 души, през 2018 е 311 души, през 2019 е 258 души и през 2020 е 199 души.3 По отношение на разпределението на заболеваемостта по пол, броят на новоинфектирани мъже е значително по-голям в сравнение с този на новорегистрираните жени с ХИВ – през 2020г. съотношението мъже/жени е 5:1.

ХИВ може да се предава чрез обмен на различни телесни течности от заразени хора, като кръв, кърма, семенна течност и вагинални секрети1. В България инфекцията се предава най-често по сексуален път – 89% от всички нови случаи на ХИВ инфекция през 2020 година, от които 47.2% са сред групата на мъже, които са имали сексуален контакт с лица от същия пол и 41.7% инфектирани при хетеросексуален полов контакт3. За последните близо 11 години се наблюдава драстичен спад в случаите на предаване на инфекцията по инжекционен път при употреба на наркотици – от 34% през 2010 до 9% през 2020 година3. Най-голям брой засегнати от вируса през същата година попадат във възрастовата група 30-39 години (34%), а близо 60% от новоинфектираните с ХИВ лица са на възраст между 30-50 години3.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови