98% от населението на Португалия е ваксинирано срещу коронавирус

Чудото на масовата имунизация в страната е заслуга на на шефа на ваксинационния щаб Енрике Гувея е Мело, бивш командир на подводница

OFFNews 09 ноември 2021 в 10:34 2434 5

Снимка Getty Images

Енрике Гувея е Мело

Португалия вече няма кого да ваксинира - 98 процента от населението е напълно ваксинирано срещу коронавируса, а останалите два процента са деца под 12 години. Държавата извървя пътя от една от най-засегнатите от COVID до една от най-ваксинираните нации в света, съобщи БНТ.

Чудото на масовата ваксинация се приписва на високопоставен офицер от португалския флот, Енрике Гувея е Мело. Бившият командир на подводница беше назначен да ръководи програмата за ваксинация в началото на годината. Това се превърна в задача, която Мело изпълнява с военна точност.

Триста центъра за ваксинация бяха открити в страната. В тях първоначално бяха разположени военнослужещи, за да направят логистиката възможно най-безупречна. Синеокият генерал, облечен в униформа, носещ значка на многоглава змия, която яде вируси – стана добре познат образ на португалската телевизия.

Убеждаването на нацията започна с ваксинирането на няколко военнослужещи. Медиите реагираха светкавично и не допуснаха антиваксъри да злоупотребяват с телевизионно време.

Само преди месец здравната система в страната бе изправена пред колапс: британският вариант на коронавируса и празниците в страната доведоха до скок на заразените и пренаселени болници, а това принуди властите да транспортират болните до чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

5

SapunRK

09.11 2021 в 12:08

Не че не желая успех на португалците, но бих изчакал поне 2-3 месеца преди да празнувам. Справка: Дания, Норвегия, Швеция, Германия, Ирландия, Великобритания и т.н. Напишете нещо за "супер настинката" в Нанобритания. За пълните спешни отделения в САЩ, където много от хората нямат КОВИД, но имат сърдечни проблеми, съсиреци, белодробни проблеми. Има и други болежки все пак. И пак - успех на Португалия, ама се тревожа.

1067

4

StinkingSonOf

09.11 2021 в 11:56

В Португалия днес има 6 починали от COVID-19, a в България 334. Може да са 6 ваксинирани(а може и да не са), но са само 6 смъртни случая в цялата страна. Някак си темпото ми се струва различно.

Няма нито една ваксина или лекарство, което да е 100% ефективно. Няма как да стане.

2000

3

Atan

09.11 2021 в 11:30

На някои им се иска да има напълно сигурна ваксина и това е естествено. Но не е много умно да се пренебрегва реално съществуващото противовирусно средство и да се рискува здравето и живота.

2000

2

Atan

09.11 2021 в 11:27

Всичко е въпрос на шанс, колега! Ваксините не са 100% ефикасни. Но статистиката показва, че вероятността да се разболее човек тежко и дори смъртоносно, ако е неваксиниран, е много по-голяма, отколкото, ако е неваксиниран. Така е в общи линии и при грипа. И ваксинирани се разболяват, но усложнения и смърт намаляват при ваксинирани. Въпросът е на живот или смърт и е разумно да се избере вариант, който дава повече надежда. А и преболедувалите често остават частично инвалиди - 68%! А 30% умират до 6 месеца. Разумното е:/ според чужди изследвания.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки