9 факта за мигрената, които е добре да знаем

OFFNews 25 ноември 2019 в 12:01 5382 0

Снимка Pixabay

Повече от половината страдащи от мигрена хора смятат, че просто имат силно главоболие. И продължават да страдат. Какво е добре да знаем, за да разпознаем навреме симптомите и да потърсим специализирана помощ, обяснява статия в Woman’s Health.

1. Таблетките против главоболие не помагат

Всеки 10-ти човек по света страда от мигрена, показват изследвания на специалисти. 50% от тях вземат аналгетици, за да притъпят болката. Тази група препарати обаче е безсилна пред мигрената. Тя изисква друго лечение и то може да бъде предписано от невролог.

2. Пристъпът на мигрена може да продължи денонощие

Средната продължителност на мигрената е 15-24 часа. В повечето случаи това става не по-рядко от веднъж месечно.

3. Жените страдат от мигрена два пъти по-често от мъжете

За тази несправедливост е виновно устройството на хормоналната ни система. Най-често пристъпите на нетърпима болка започват в периода на полово съзряване и достигат своя пик на 35-45 години. След това мигрената бележи спад.

4. Мигрената влияе върху качеството на живот

Болестта е на трето място сред причините за нетрудоспособност на жените. Често се съпровожда с непоносимост към силна светлина, понякога с повръщане и гадене, и всичко това на фона на непоносимо главоболие.

Признаци на мигрената

Има ли ли сте главоболие през последните три месеца, съпроводено с други симптоми?
Изпитвали ли сте гадене и слабост?
Дразнила ли ви е светлината?
Пречило ли ви е главоболието да работите, спите, учите?
Налагало ли се е да променяте плановете си заради болката?

Ако поне на три от въпросите сте отговорили утвърдително, вероятно сте в групата на хората с това заболяване.

5. Семейните и личните отношения страдат от мигрената не по-малко от болния

В анкета 70% от респондентите твърдят, че биха могли да изпълняват по-добре задълженията си като родители, ако не страдаха от мигрена. Една трета от запитаните признават, че мигрената влияе на сексуалния им живот и затруднява отношенията с партньора им.

6. Пристъпите на мигрена се появяват внезапно

Те могат да бъдат провокирани от най-различни фактори: стресова ситуация, остра миризма, дори от определени продукти. Към последните се отнасят червеното вино, ядките, натуралният шоколад, твърдите сортове сирена. Пусков механизъм за поява на заболяването могат да бъдат и хормоналните промени, недоспиването, стресът, нарушеният режим на хранене.

7. Мигрената може да е наследствена

Ако майката страда от мигрена, вероятността детето да наследи тази склонност е 60%. Ако силното главоболие измъчва и двамата родители, рискът нараства до 80%.

Профил на рисковата група, според специалистите:

Най-често страдащият от мигрена е жена-перфекционист, с повишени отговорности, която работи много интензивно, пуши и има наднормено тегло.

8. Депресията и мигрената вървят ръка за ръка

Животът в очакване на поредния пристъп е свързан с повишена тревожност, неврози, потиснато настроение.

9. Мигрената не минава от само себе си

Фрази като – "поспи, ще ти мине", "това е от стрес", "имаш нужда от развлечения", не помагат на хората, които имат системни пристъпи на мигрена. Необходимо е лечение, иначе пулсиращата болка, гаденето и повръщането, непоносимостта към светлината няма да отминат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови