871 проверки за спазване на мерките са извършени в столицата през август, съставени са 58 протокола и 19 акта

Според зам.-здравният министър Александър Златанов към момента в София не се налагат нови ограничения

OFFNews 24 август 2021 в 15:23 736 0

Снимка Министерство на здравеопазването

През август са извършени 871 проверки за спазване на противоепидемичните мерки, съставени са 58 протокола и разпореждания по Закона за МВР и 19 акта по Закона за здравето. Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова на среща в здравното министерство.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов, кметът на София и заместник-директорът на СДВР старши комисар Мариан Билалов обсъдиха контрола на ограничителните мерки в столицата.

Д-р Златанов акцентира върху необходимостта от общи действия между МЗ, СО и СДВР върху превантивната дейност във връзка с пандемията от COVID-19, за да се запази стопанският и културният живот в столицата, а също така да не се претоварват лечебните заведения и да могат да лекуват пациентите.

„Много е важно всички да се включим в проверките във връзка с изпълнението на мерките“, посочи заместник-министърът на здравеопазването, като изтъкна, че към момента не е наложително да се налагат по-тежки мерки на територията на Столична община.

„Важното е наложените към момента мерки да се спазват, като носене на маски на закрито и в градския транспорт, дезинфекцията и спазването на дистанция също са от особено значение”, стана ясно от думите му.

Д-р Александър Златанов посочи, че освен спазването на мерките, другата основна стъпка, с която можем да преборим вируса, е ваксинацията.

Фандъкова припомни, че още в началото на пандемията към СО е създаден общински щаб, който работи и към момента, и помага в координацията между отделните институции. Не сме спирали контрола, посочи тя и уточни, че до момента 

Кметът на София поиска СДВР да увеличи екипите към контрольорите от Центъра за градска мобилност. Общинските полицаи в столицата продължават проверките по търговските обекти.

По време на срещата стана ясно още, че СО е готова и с информационна кампания за ползите от ваксинацията срещу COVID-19.

Заместник-директорът на СДВР старши комисар Мариан Билалов от своя страна обясни, че СДВР има добро взаимодействие със СРЗИ и СО, като столичната дирекция разполага с резерви, които биха могли да бъдат активирани при усложняване на епидемичната обстановка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови