85% от заразяването с COVID-19 става чрез замърсени ръце

До 28 дни се задържа вирусът върху маската, но е опасен не повече от седмица, твърди проф. Емил Воденичаров

OFFNews 21 октомври 2020 в 08:50 6062 1

85% от случаите на заразяване с коронавирус става чрез мръсни ръце. Това каза в студиото на bTV проф. Емил Воденичаров, ръководител на Катедра "Хигиена" към МУ София.

По думите на проф. Воденичаров вирусът може да се задържи върху маска до 28 дни, но само в 7 от тях е заразен, тъй като за да съществува му трябва жив организъм.

Специалистът обясни и какво съдържат хирургичните маски и каква е функцията на всеки слой:

"Медицинските маски със светлия цвят към лицето имат хигроскопично действие за поемане на влагата, която се получава при дишане, след това има филтърен слой, външният е водонепропусклив с цел аерозолът да бъде спрян."

Професорът уточни, че вирусът се задържа във въздуха до 20 минути.

Други най-рискови повърхности са банкнотите, парапетите, където вирусът се задържа до 28 дни.

Оказва се, че среброто, златото и платината са безопасни, тъй като благородните метали имат бактерицидни свойства и попаднал върху тях вирусът умира за няколко часа. Това обяснява и твърдението за "лечебните свойства" на светената вода, която се съхранява в сребърни съдове или в нея се потапя сребърен кръст.

Какви дезинфекциращи средства трябва да се ползват

Проф. Воденичаров обясни, че при ползване на затворени дозатори за сапун може да се замърси резервоарът.

"Желателно е при пускане на вода и миене на ръцете, най-малко 20 секунди, да намажем с пяна кранчето и да го изплакнем така ще осигурим безвредна среда за ръцете си след измиване", каза той.

Задължително не трябва да се ползват хавлиени кърпи, особено в обществени заведения, тъй като те задържат влага и вирусът в тях живее около 21 дни, уточни специалистът.

Желателно да се ползва течен сапун, защото когато твърдият изсъхне и не се ползва дълго време полепват бактерии и вируси и този слой трябва да се премахне, каза проф. Воденичаров.

Той посъветва да се купуват пакетирани продукти и да се ползват ръкавици за еднократна употреба при пазаруване.

По-безопасна среда в офисите може да се създаде при редуциране на броя работещи в едно помещение. Оптималният вариант е всеки служител да разполага с 4 кв. м индивидуална площ. Това може да се осигури с преминаване на работа на смени или с дистанционна работа, каза проф. Емил Воденичаров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

21.10 2020 в 09:11

...а,бе,и професора ги дрънка едни...вируса не живее(освен ако не е възкръснал от времето когато аз учех)...това че,го откриват на 20 ден в хавлиите не значи,че той може да заразява(за щастие всички вируси са много неустойчиви във външна среда)...прав е за хигиената,ако си мием по-честичко ръцете ще бъдем в пъти по-здрави...най-добре е който има цяла каска за мотор да я слага-хем няма да има аерозоли,хем няма да си пипа лицето с ръце,прибираш се сваляш каската,миеш ръцете дезинфектираш каската и си готов(и гледаш някой от роднините да не те зарази)...