70-годишна индийка стана майка за първи път

Детето е родено след успешна инвитро процедура

OFFNews 19 октомври 2021 в 15:04 1768 0

Снимка Pixabay

70-годишна индийка стана майка за първи път. Баща на бебето е 75-годишният ѝ съпруг, предадоха световните агенции.

Живунбен Рабари няма документ за самоличност, но твърди, че е родила своето първо дете на 70-годишна възраст след инвитро оплождане. Баща на бебето е 75-годишният Малдхари, който е съпруг на Дживунбен от 45 години.

След години традиционни опити, двойката решава да потърси медицинска помощ.

Техният лекар Нареш Бханушали разказва, че когато двамата родители отишли в болницата, им е обяснил, че няма как жената да бъде оплодена на тази възраст, но двойката не приела неговия отказ и така инвитро процедурата е била извършена.

Девет месеца по-късно, малко след своя 70-и рожден ден, индийката ражда здраво момченце, което я превръща в един от най-редките случаи, с които медицината се е сблъсквала досега.

Макар и редки за света, в Индия подобни случаи не са голяма рядкост. През 2019 г. в щата Андхра-Прадеж 74-годишна индийка роди близначки след изкуствено оплождане. Ерамати Мангаяма и нейният 80-годишен съпруг Рая Рао се оженили на 22 март 1962 г. В продължение на 57 години правили неуспешни опити да имат дете. Благодарение на изкуственото оплождане, жената забременяла и износила близнаци на пределна възраст.

Другият природен феномен, станал известен в цял свят, е 70-годишната Далджиндер Каур, която през 2015 г. роди момче и обяви, че никога не е прекалено късно да станеш майка. Бебето се появи след като двамата със 79-годишния ѝ съпруг се подложили на двугодишно лечение в инвитро клиника в северния щат Харяна. След 46-годишен брак съпрузите почти напълно загубили надежда да станат родители и били обект на осмиване.

"Господ чу молитвите ми. Животът ми вече е пълноценен”, сподели тогава Каур. Бебето, наречено Армаан, е било заченато с биологичен материал на родителите и при раждането си е тежало 2 килограма.

В Индия неспособността да имаш деца се смята за Божие проклятие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови