7 от пострадалите в катастрофата на ''Тракия'' деца са превозени до ГКПП ''Калотина'' (допълнена)

OFFNews 15 август 2022 в 18:01 1539 0

Асен Меджидиев

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Министърът на здравеопазването Асен Меджидиев

5 линейки превозиха 7 от пострадалите деца в тежката катастрофа със сръбски автобус на магистрала Тракия. Децата са транспортирани през граничния пункт "Калотина".

Превозването им е организирано от Министерството на вътрешните работи и Министерството на здравеопазването.  На границата пациентите ще бъдат поети от медицински екипи от Сърбия.

По т. нар. "свободен коридор" в 18:15 ч. преминаха и 10 автомобила със семейства, пропуснати снощи да приберат децата си, които не са пострадали от инцидента. Превозните средства също бяха ескортирани от полиция, съобщиха от МВР. 

В неделя вечерта автобус със сръбска регистрация катастрофира на автомагистрала Тракия, като пострадаха 17 деца. 

Междувременно здравният министър Асен Меджидиев даде подробности за състоянието на пострадалите. 

Двете тежко пострадали деца са транспортирани тази сутрин с две линейки от болницата в Стара Загора в "Пирогов". Детето, което е било в по-тежко състояние се подобрява. Другото е в операционна и повече за състоянието му не може да се каже, докато не приключи операцията, каза Меджидиев.

В момента тече операция на детето, което е с фрактура на таза и бедрото: "Другото дете е постъпило в много тежко състояние - неконтактно с висока температура, след настаняването в "Пирогов" и взетите мерки, то вече е контактно. Овладяно е, няма сериозни трайни увреждания, но има доста контузии".

Пострадалите деца са на възраст от 9 до 15 години. 

Министърът допълни, че няма информация дали близките на двете деца са пристигнали. В България е министърът на здравеопазването на Сърбия, който е посетил децата, настанени в болница и тези в хотела, за които не се налага хоспитализация.

Асен Меджидиев добави, че е организиран психолог за децата с преводач.

Няма други тежки случаи, няма проблем с транспорта и някое дете да се е почувствало зле по време на транспортирането, каза още здравният министър.

В болницата в Стара Загора под медицински грижи остават общо шестима души - трима възрастни и три деца, които са с коремни травми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови