7 медикамента все още липсват на пазара. Решение може да има до 90 дни

Янка Петкова 19 декември 2022 в 17:10 1177 0

МЗ

Снимка Янка Петкова

Министерство на здравеопазването

Продължават да постъпват сигнали за недостиг на седем медикамента. Трайно решение може да има след промени в подзаконовите нормативни актове, което може да се случи до 90 дни.

Това каза пред журналисти доц. Момчил Мавров, началник на кабинета на министъра на здравеопазването.

Списъкът е все същият става дума за лекарства за диабетици, антикоагулант, препарати за инхалации при астма и ХОББ, антидепресант. 

По повод лекарството, което се използва от диабетно болните, Мавров съобщи, че тази година доставените опаковки са били с 60% повече от 2021 г. По думите му проверките сред търговците на едро не са установили липса на медикамента. 

Доставки на липсващ антидепресант е трябвало да има в началото на декември, по информация на притежателя на разрешение за употреба, но до момента това не е факт, посочи Мавров и уточни, че вероятно става дума за производствени затруднения.

20 хиляди опаковки от лекарство за регулиране на кръвната захар се очаква да бъдат внесени до края на този месеца, а други 10 000 трябва да бъдат доставени в началото на януари, каза още началникът на кабинета.

От средата на ноември временно са спрени доставките на противосъсирващо лекарство, но за него има заместители, уточни Мавров. 

Сигнал е постъпил за още един медикамент за диабетици, направена е реорганизация по веригата на снабдяване и проблемът е решен, посочи той.

Според доц. Мавров проблемите в лекарствоснабдяването са с давност поне година и половина и се дължат на пропуски в нормативната уредба. Той припомни, че заради дефицита на медикаменти преди месец беше създаден Специализиран съвет по контрол на лекарствата с представители на всички ангажирани с проблема страни. Според него проблемите се дължат на "недобрия синхрон и недобрата организация".

Търговците на дребно се оплакват, че не могат да получат информация за наличностите в складовете на едро, но законът не го позволява, а този достъп трябва да им бъде осигурен, добави още той. Наблюдаваме лекарствата и когато количеството им спадне под 65 процента, забраняваме реекспорта им, вероятно този процент трябва да се повиши, за да няма недостиг, допълни доц. Мавров.

Според него проблемът може да се реши, когато бъдат извършени промени в подзаконовата нормативна база, за което по думите му ще са необходими "между 70 и 90 дни".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови