60% от заразените в Старозагорско се връщат от почивки

До дни областта ще влезе в червената зона, съобщиха от РЗИ. Най-малкият пациент в местната болница е бебе на 55 дни

OFFNews 27 август 2021 в 12:43 2002 1

60 на сто от заболелите от COVID-19 в областта се връщат от почивки. Това стана ясно след заседанието на Областния медицински съвет, съобщиха от пресцентъра на администрацията за БТА.

Д-р Таня Перчемлиева, директор на Дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ съобщи, че броят на заболелите от COVID-19 в Старозагорска област продължава да расте. При запазване на тази тенденция областта ще навлезе до дни в червената зона.

Реалната цифра на заболелите продължава да не е ясна, защото много от по-леките случаи се лекуват в домашни условия след направени самостоятелно бързи антигенни тестове и системата не може да ги обхване.

В момента най-младият пациент с COVID-19 в УМБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" е бебе на 55 дни. Има и родилки с положителни тестове.

В тази връзка, от РЗИ препоръчват на болниците от областта, в които функционират педиатрични и родилни отделения, да имат готовност да отделят персонал и легла за лечение на деца и новородени с COVID-19.

На заседанието бе констатирано, че обособяването на така наречените COVID зони в медицинските центрове с цел облекчаване на болниците и лекуване на по-леките случаи в извънболничната помощ се движи в положителна посока. COVID зона работи в ДКЦ 1 в Стара Загора.

Предстои откриването и в Медицински център "Проф. Ст. Киркович". От 1 септември ще заработи COVID зона и в Казанлък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови