5 странични ефекта от аспирина

OFFNews 10 септември 2019 в 12:50 26919 0

Снимка Pixabay

Аспиринът е популярно лекарство, но лекарите все по-често предупреждават, че продължителният му прием повишава риска от потенциални странични ефекти и усложнения. В медицинския портал Medik Forum посочват какви могат да бъдат те.

Бъбречна недостатъчност

Резултатът от продължителния, редовен прием на аналгетици, в частност на аспирин, е развитието на аналгетична нефропатия или хронична бъбречна недостатъчност. Според данни от изследвания негативното въздействие на аспирина върху бъбреците зависи от приеманата доза от лекарството. Ако превишава 80 милиграма, аспиринът може да повиши риска и от сърдечна недостатъчност.

Увреждане на черния дроб

Аспиринът преминава през филтрите на черния дроб и при високи дози, може да предизвиква хепатоксичен ефект. Иначе казано – дробът се отравя, а това може да доведе до отказ на функциите му.

Увреждане на стомашната лигавица

Редовният прием на аспирин е една от най-разпространените причини за дискомфорт и болки в стомаха. Лекарството действа агресивно на лигавицата му. При наличие на вече съществуваща язва, аспиринът може да предизвика усложнения.

Тинитус - шум в ушите

Това също е едно от възможните усложнения, което се появяват при прекомерна употреба на аспирин.

Хеморагичен инсулт

Изследвания показват, че приемът на аспирин може значително да повиши риска от кръвотечение не само в стомашно-чревния тракт, но и в главния мозък.

Синдром на Рей

Синдромът на Рей е смъртоносно заболяване, което засяга жизненоважни органи. В 30-40% от случаите тези поражения могат да имат летален изход. Синдромът на Рей се среща по-често при деца и тийнейджъри, които са боледували от грип или варицела и са приемали аспирин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови