420 000 българки страдат от остеопороза. 1 от 3 жени над 50 г. преживява фрактура, вследствие на болестта

През октомври стартира кампания "Не се пречупвай", посветена на борбата със заболяването

Янка Петкова 30 септември 2021 в 16:56 1337 0

Снимка OFFNews

Една от три жени над 50 г. преживява фрактура, вследствие остеопороза. Болестта протича тихо до първото счупване. 420 000 жени са засегнати от заболяването у нас.

Това каза д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на Амджен България, при откриването на кампанията "Не се пречупвай", която ще информира за превенцията, диагностиката и лечението на заболяването.

Остеопорозата е хронично костно заболяване, което се характеризира с намалена костна плътност. В световен мащаб болестта засяга около 200 милиона жени, на всеки 3 секунди някой получава фрактура, вследствие на намалената костна плътност, каза д-р Чемишанска и подчерта, че една от най-честите грешки е прекъсването на лечението.

Да се грижим за костното си здраве призова лицето на инициативата - актрисата Марта Вачкова и прикани жените да се изследват, защото при ранното диагностициране болестта е лечима.

Ревматологът д-р Родина Несторова очерта рисковата група:

"Рискови фактори за остеопорозата са възрастта, полът - по-често се среща при жени над 50 г. в менопауза; родител с бедрена фрактура; тютюнопушене; алкохолизъм; ниско телесно тегло; хронични заболявания; лекарства; обездвижване. Тютюнопушенето увеличава с 29% риска от остеопороза и с 68% риска от фрактура на бедрената кост", подчерта д-р Несторова.

По думите ѝ остеопорозата може да няма симптоми до първата фрактура, когато се вижда и на обикновена рентгенова снимка.

Най-опасни са бедрените фрактури. Две трети от тях са при жените, а една трета – при мъжете. Смъртността от бедрени фрактури при представителите на мъжкия пол, обаче, е по-висока. Всяка четвърта жена (около 25%) и всеки трети мъж (около 35%) умират в рамките на една година, след като получат бедрена фрактура. Статистиката показва, че бедрените фрактури се нареждат на четвърто място след исхемична болест на сърцето, деменцията и рака на белия дроб. Рискът от счупване на бедрото при жените е по-висок от опасността от развитие на рак на гърдата, ендометриума и яйчниците взети заедно. 60% от пациентите с бедрена фактура остават до края на живота си в нужда от чужда помощ, а 20% - с тежка инвалидизация. Но има спасение. Това е ранната диагноза и ранното лечение“, каза още лекарката.

Ранната диагностика се осъществява с остеодензитометрия - неинвазвино изследване с минимално лъчево натоварване, посочи ревматологът и уточни, че хора, които не са диагностицирани със заболяването, би трябвало да се изследван на всеки 5 години, а вече установените - ежегодно.

Иван Димитров от федерация "Български пациентски форум" съобщи за проведено изследване за остеопороза в София и Пловдив. От 170 души - 60 са били диагностицирани със заболяването. Той подчерта, че голяма част от хората не знаят, че имат такова заболяване, а други смятат, че няма лечение за него.

Като част от информационната кампания е създадена платформата krehkikosti.bg, в която е публикувана информация за превенцията, симптомите, диагностиката и лечението на заболяването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови