40 случая на насилие срещу медици са регистрирани в Турция за месец

В страната подготвят по-строги наказания срещу агресията към здравните служители

OFFNews 20 април 2022 в 15:58 676 0

Снимка Pixabay

Близо 40 здравни работници са станали обект на нападения само през март в Турция, която се готви да въведе по-строги наказания за прояви на насилие над медици, съобщава държавната телевизия ТРТ Хабер, цитирана от БТА.

Според доклад на синдиката на служителите в здравеопазването Саглък-Сен през март са извършени 19 нападения над медицински работници, а потърпевши от насилието са общо 38 души от сферата на здравеопазването.

През февруари броят на медиците, станали обект на агресия, е 43, показват още данните.

Парламентарната правосъдна комисия прие наскоро законодателна реформа, която предвижда по-строги наказания за извършителите на насилие над медици и жени, съобщиха медии в страната.

Според проекта извършителите на насилие над здравни работници вече ще подлежат на налагане на мярка предварителен арест. Освен това се регулира процедурата по даване под съд на лекари с компенсационен иск, а към здравното министерство ще бъде създадена комисия, която да се произнася по основателността на тези искове.

Насилието над жени също ще бъде категоризирано по нов начин, а причиняването на нараняване или убийство ще бъдат разглеждани като тежки престъпления.

Извършителите вече няма да имат право да се възползват от намаляване на присъдата на основание добро поведение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!